Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Захист США ізраїльського неба викликає заздрість і роздратування українців — The Wall Street Journal

16.04.2024 10:55 307

Захист США ізраїльського неба викликає заздрість і роздратування українців — The Wall Street Journal

Після початку конфлікту в Україні деякі прихильники Києва запропонували створити західну модель відносин у сфері оборони за ізраїльським зразком, але ця концепція не набула розвитку — почасти тому, що вона потягнула б за собою такий ступінь прихильності, яку поки що не демонструє жодна велика західна держава.

Політика адміністрації Байдена щодо України протягом останніх двох років визначалася побоюваннями, що президент росії владімір путін може вдатися до ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження, якщо США або інші члени НАТО нададуть Києву кошти для нанесення серйозної шкоди російським військам або самій країні.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст зазначив, що американські, британські та французькі сили, що захищають Ізраїль, у суботу тільки перехоплювали іранські ракети і безпілотники, уникаючи будь-якої взаємодії з іранськими силами, що могло б призвести до прямого військового конфлікту.

"Нічим, крім американської боязкості, не пояснити, чому ми не робимо цього щодо України. Байдена налякали постійні ядерні погрози путіна. Ми поводимося так, ніби ми не ядерна наддержава", — заявив Гербст.

Замість того щоб допомогти Україні створити таку мережу ППО, як в Ізраїлю. Захід надав Києву клаптикове обладнання, яке послаблювало російські атаки протягом багатьох місяців. Але запаси перехоплювачів ППО в країні виснажуються через посилення кампанії російських ударів по електростанціях та іншій цивільній інфраструктурі.

"Люди починають відчувати неприязнь до США. Штати були вирішальним фактором для України в перші два роки військового конфлікту, але зараз, звісно, спостерігається величезний спад", — заявив доцент і директор Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету Володимир Дубовик.

Джерело: https://t.me/znua_live/143776

Новости портала «Весь Харьков»