Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

У росії є два сценарії розколу НАТО і розпалювання війни у Європі, — підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі

08.04.2024 08:42 283

У росії є два сценарії розколу НАТО і розпалювання війни у Європі, — підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі

"Мій улюблений варіант: росія чинить тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це норвезький архіпелаг. Він демілітаризований. Певні економічні активності там мають і росія, і Норвегія.

Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені — про що вони почали говорити кілька років тому — це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн.

Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти", — говорить Паасіківі в інтерв’ю liga. net.

Інший варіант, на його думку, — блискавичний напад на країни Балтії у поєднанні з серйозними ядерними загрозами.

Офіцер наголошує, що у війні з окремими європейськими країнами росіяни мають більше шансів, ніж проти всього Альянсу за підтримки США.

"Найбільший ризик — це НАТО, яке не викликає довіри. Наразі ми маємо досить надійний Альянс. Питання в тому, що буде після січня 2025 року.

З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють ідеї путіна в Євросоюзі та НАТО.

Якщо ми єдині й росія нападе на країну НАТО — вона програє. Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт.

Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об’єднаємося, у них буде набагато більше шансів", — підсумовує Паасіківі.

Джерело: https://t.me/znua_live/142429

Новости портала «Весь Харьков»