Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Керований гнучкий курс долара впроваджується з 3 жовтня – НБУ

03.10.2023 06:58 465

Керований гнучкий курс долара впроваджується з 3 жовтня – НБУ

(https://bank.gov.ua/ua/news/all/nbu-vprovadjuye-kerovanu-gnuchkist-obminnogo-kursu-scho-posilit-stiykist-valyutnogo-rinku-ta-ekonomiki)

Це означає декілька простих речей:

● Нацбанк продовжує контролювати ситуацію, щоб не допустити різких скачків курсу всередині країни;

● Це необхідно для нормальної імпортно-експортної торгівлі;

● Відміна фіксації курсу означає, що в порівнянні з минулим роком наша економіка стабілізувалася і поступово повертається на світовий ринок.

Тому ніякого стрімкого зростання долара очікувати не варто

-----

Одразу два "ні": голова НБУ Андрій Пишний розповів, що означає перехід до керованої гнучкості курсу.

● Перше "ні" — регулятор не "відпустив курс" у вільне плавання та не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, який діяв до повномасштабної війни.

За його словами, ураховуючи структурний дефіцит валюти на ринку та наявний в НБУ обсяг міжнародних резервів таке рішення навіть не розглядалося.

● Друге "ні" — правила встановлення курсу в тих сегментах ринку, де купує та продає валюту населення, не зміняться.

"Уже майже півтора року курс на готівковому ринку та карткові курси банків не є фіксованими. За цей час вони як зростали, так і знижувалися.

Ба більше, для нас утримання під контролем різниці між офіційним та готівковим курсами є важливим завданням", — пише Пишний.

На його думку, зараз є усі необхідні передумови для зміни курсового режиму, яка має бути контрольованою, з мінімальними ризиками для фінансового ринку, економіки та громадян.

"Перехід до керованої гнучкості курсу є одним з кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до гнучкого курсу та повернення до інфляційного таргетування.

На всіх етапах її реалізації ми забезпечуватимемо достатню привабливість гривневих інструментів. Це сприятиме обмеженню попиту на валюту, збереженню курсової стійкості та подальшому зниженню інфляції", — додає голова НБУ.

Джерело: https://t.me/c/1625572786/11519, https://t.me/znua_live/115314

Новости портала «Весь Харьков»