Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Наука

Вчені за допомогою ШІ довели, що обличчя Санти унікальне

28.12.2023 10:08 2190

Вчені за допомогою ШІ довели, що обличчя Санти унікальне

Вчені проаналізували обличчя Санта Клауса та довели, що він має характерний фенотип, який можна відрізнити від інших дорослих та літніх бородатих чоловіків. Дослідження зможе додати ваги дитячим віруванням, що Санта Клаус справжній та його легко впізнати.

Про це повідомляє The Guardian.

«Санта Клаус, очевидно, є дуже впізнаваною людиною, але ми поставили собі питання, про те, пов'язано це з його одягом, бородою або обличчям? До цього часу ніхто ніколи систематично і науково не досліджував сучасне обличчя Санта Клауса», — зазначив очільник дослідження клінічний генетик з Манчестерського університету Томас Райт.

Для дослідження Райт і його колеги вчили алгоритм глибинного розпізнавання обличчя (він подібний до FaceID) на численних зображеннях бороданя з інтернету. Потім вони використовували розробку для ретельного аналізу інших зображень Санта Клауса, а також інших дорослих і літніх чоловіків з бородами.

«Важливо те, що цей алгоритм дивиться лише на риси обличчя. Йому байдуже, у що людина одягнена і в яких кольорах вона на фотографії», — пояснює Райт.

Програма відокремила зображення Санта Клауса від Святого Миколая та Волтера Клемента Шилдса — чоловіка з Аляски початку XX століття, якого нещодавно інші науковці запропонували як прототип Санти.

Пристрій зміг відрізнити обличчя Санта Клауса від інших чоловіків, хоча дослідники визнають, що інтернет-репрезентації бороданя не можуть бути достовірними зображеннями. Зовнішність справжнього чарівного мешканця північного полюса можуть описати «лише Рудольф і його друзі».

Команда Райта продовжить дослідження, проаналізувавши когорту бороданів, які беруть участь у Всесвітньому конгресі Санта-Клаусів в Данії. Зазвичай його відвідує до 500 осіб, які професійно працюють Санта Клаусами по всьому світу.

Науковці також хочуть дослідити чи працюватиме програма для варіацій Санта Клауса в інших країнах: Пер-Ноеля (Франція), Томте (Фінляндія), Юленіссена (Норвегія), Діда Мороза (Східна Європа), Сінтерклааса (Бельгія, Нідерланди та Люксембург) і Лос Рейес Магоса (Іспанія).

Джерело: ua.news

Новости портала «Весь Харьков»