Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Наука

Штучний інтелект допомагає СБУ шукати зрадників серед українців

11.04.2024 07:50 638

Штучний інтелект допомагає СБУ шукати зрадників серед українців

Штучний інтелект демонструє вражаючі результати, допомагаючи визначати зрадників та російських шпигунів, аналізуючи кілька критично важливих параметрів.

Використовуючи штучний інтелект американської фірми Palantir, українська контррозвідка намагається виявити зв'язки в розрізнених масивах даних, знаходячи зрадників і шпигунів, які працюють на росію, пише The Economist.

Уявіть собі, наприклад, розлучену людину в Україні, яка має борги і яка ризикує втратити свою квартиру та опіку над дітьми, яка відкриває рахунок в іноземному банку і була виявлена ​​з її телефоном поряд з об'єктом, який пізніше зазнав ракетного обстрілу.

Крім такого з'єднання точок, ШІ виконує "аналіз соціальних мереж".

Якщо, скажімо, гіпотетичний розлучений має сильні особисті зв'язки з росією і почав приймати дзвінки від людини, використання телефону якої передбачає більш високий соціальний статус, то ШІ може підвищити його оцінку ризику.

Результати оцінок ШІ взаємодії між вузлами мережі вражають вже понад десять років.

Крістіан Густавсон, колишній офіцер британської розвідки, який консультував Міністерство внутрішніх справ Афганістану у 2013 році, згадує про затримання кур'єра, який перевозив пачки грошей для великих шишок Талібану. Їхні наступні телефонні дзвінки, за його словами, "висвітлили всю діаграму". З того часу алгоритмічні досягнення з розрахунку таких речей, як "центральність між центрами", міра впливу, роблять ті часи, як висловився інший колишній офіцер розвідки, "досить примітивними".

Крім того, мережевий аналіз допомагає українським слідчим виявляти порушників санкцій щодо росії. Пов'язуючи дані суднових реєстрів із фінансовими записами, що зберігаються в інших місцях, програмне забезпечення може "прорвати корпоративну завісу", говорить джерело. Експерти кажуть, що хакери надають українським агентствам "абсолютно величезні" кеші вкрадених бізнес-даних. Це благо для боротьби із порушенням санкцій.

Конструктор

Використання ШІ розвивається вже деякий час. Володимир Зеленський, президент України, у листопаді 2019 року закликав до значного збільшення використання цієї технології з метою національної безпеки. Результатом стала стратегічно продумана модель, створена та керована РНБО, яка поглинає текст, статистику, фотографії та відео. Названий Центром операцій з оцінки загроз (COTA) він отримує широкий спектр інформації, частину якої видобуто хакерами, говорить Андрій Зюз, керівник апарату РНБО. Модель відстежує ціни, використання телефонів, міграцію, торгівлю, енергетику, політику, дипломатію та військові розробки аж до зброї у ремонтних майстернях.

Оператори COTA називають цю модель конструктором. Це пов'язано з тим, що він також отримує результати від дрібніших моделей, таких як програмне забезпечення Palantir та Delta, програмне забезпечення для бойових дій, яке підтримує рішення української армії щодо маневрів. "Велика картина" COTA дає високопосадовцям рекомендації з делікатних питань, включаючи мобілізаційну політику, каже Микола Добиш, головний технолог РНБО. Данилов зазначав, що Зеленського інформували про оцінки COTA більше 130 разів, один раз на 10 ранку на день повного вторгнення росії. Доступ до частин (або "схем") COTA надається деяким іншим групам, включаючи страховиків, міністерства закордонних справ та Міністерство енергетики США.

Зусилля України в галузі штучного інтелекту виграють від широкої готовності її суспільства надавати дані для військових потреб. Громадяни завантажують фотографії з геотегами, які потенційно мають значення для оборони країни, в урядовий додаток під назвою "Дія". Багато підприємств забезпечують львівську фірму Mantis Analytics операційними даними про різні речі: від затримок з доставкою до активності кол-центрів і включення охоронної сигналізації. До одержувачів оцінок функціонування суспільства, що проводяться платформою, входять Міністерство оборони та компанії, які прагнуть більш ефективно використовувати власні ресурси безпеки.

Наскільки все це, зрештою, змінить ситуацію, поки неясно. Еван Платт із Zero Line, київської неурядової організації, яка забезпечує війська спорядженням та проводить час на фронті, вивчаючи бойову ефективність, описує використання ШІ в Україні як "яскрава пляма". Але є побоювання. По-перше, ентузіазм щодо певних додатків безпеки ШІ може відвернути ресурси, які могли б принести більше користі в іншому місці. Надмірна віра в ШІ є ще одним ризиком, і деякі моделі на ринку, безумовно, переоцінені.

Джерело: dialog.ua

Новости портала «Весь Харьков»