Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Наука

Небезпечно для життя. Незабаром температура на більшій частині Землі стане непридатною для людини

27.08.2022 07:01 1155

Небезпечно для життя. Незабаром температура на більшій частині Землі стане непридатною для людини

Останні десятиліття вчені постійно попереджають про необхідність зниження парникових газів і гальмування глобального потепління — інакше Земля стане непридатною для життя людини набагато раніше, ніж ми розраховуємо, пише Science Alert.

Останні прогнози вчених дуже невтішні для людства — планета нагрівається і вже до кінця століття у більшості регіонів температура стане небезпечно високою. За даними синоптиків, небезпечно спекотно більшу частину днів на рік буде в Індії, Австралії та країнах Африки на південь від Сахари. Але не варто думати, що різкі кліматичні зміни стосуватимуться лише цих регіонів — ми їх відчуємо. Наприклад, у Чикаго, за прогнозами вчених, до кінця століття відбудеться 16-кратне збільшення небезпечної спеки.

І цей, описаний вище сценарій, загрожує планеті, навіть якщо ми зможемо обмежити глобальне потепління на рівні 2°C. На думку кліматологів, шанси на те, що людству вдасться стримати глобальне потепління на рівні до 1,5°C, становить лише 0,1%.

Вчені вважають, що необхідних кроків потрібно робити вже зараз — утримання кожної частки градуса глобального потепління рятуватиме життя. Нещодавні оцінки показують, що кожна третя смерть від спеки у світі викликана глобальним потеплінням і з кожним роком статистика зростатиме лише невблаганно.

У під час досліджень кліматологи встановили, що вже через 30 років у тропічних регіонах небезпечний індекс спеки буде перевищено в половині днів року, а через 70 років — у більшості днів.

Вчені вважають, що без підготовки та адаптації до різких кліматичних змін найбільше постраждають регіони, де розвинене натуральне господарство — температура повітря та рівень вологості будуть настільки високі, що людям буде небезпечно перебувати на свіжому повітрі.

Джерело: focus.ua

Новости портала «Весь Харьков»