Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Наука

NASA відтворило знакову подію на Марсі

25.12.2023 10:01 1579

NASA відтворило знакову подію на Марсі

Агентство NASA за допомогою комп'ютерного моделювання відтворило затоплення кратера Джезеро на Червоній планеті, що відбулося близько 3,5 мільярда років тому. У цьому допоміг марсохід Perseverance, який досліджував дельту в скелях і зібрав достатньо даних про місцевість та її розвиток протягом тисячоліть.

Як припускають вчені, чотири мільярди років тому астероїд зіткнувся з Марсом і сформував кратер Джезеро з магматичної породи, а багато мільйонів років потому вода заповнила його. Perseverance виявив пісковик і аргіліт, що вказували на існування в давнину проточної води і скель: озеро було діаметром близько 35 км і глибиною до 30 м, поки не зникло, залишивши відкладення солі. Всі ці деталі дозволили анімаційному художнику зобразити сцену знаменної події, порівнянної з льодовиковим періодом на Землі.

«Ймовірно, мікробне життя могло існувати в Джезеро під час одного чи кількох таких вологих періодів. Якщо це так, то сліди їх останків можна знайти на дні озера або у відкладеннях берегової лінії. Ми шукатимемо ознаки минулого життя і збиратимемо зразки марсіанської породи та ґрунту, які могли б зберегти ці ознаки», — сказав художник-аніматор з NASA.

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»