Вибір ножа може здатися складним завданням, адже сучасний ринок пропонує широкий спектр моделей, що відрізняються за типом, матеріалом, дизайном та ціною. Цей гайд покликаний допомогти вам здійснити правильний вибір, ґрунтуючись на ваших індивідуальних потребах та кулінарних звичках звичайних людей, що кожного дня готують для себе та своїх близьких.
Цей ніж стане вашим незамінним помічником у будь-якій справі на кухні. Він підходить для подрібнення овочів, нарізанням м'яса, приготування бутербродів та інших простих повсякденних страв. Кухонний ніж, як він є. Його можна зустріти на більшості кухонь. Універсальні ножі зазвичай мають лезо довжиною 10-15 см.
Серце сучасної високої кухні. Справжній символ професії шеф-кухаря. Кухарський ніж ідеально підходить для роботи з великими шматками м'яса, риби, великою кількістю зелені та овочів.
Якщо обрати якісний ніж та навчитися технікам його використання, можна творити справжні дива. Але, повторимо, цьому треба навчитися. Незвичній людині такий ніж може показатись надто великим та важким.
Повірте, усе діло у навичках та кількості практики. Насправді, шеф-ніж – просто дивовижний різальний інструмент для справжнього кухаря!
Його лезо, довжиною 20-30 см, має характерну вигнуту форму, сама конструкція міцна та надійна. Якщо ви вирішили купити шеф-ніж та навичтися ним користуватись, ми, без усяких жартів, чесно дуже раді за вас.
Але пам'ятайте, що цей ніж насправді розкриється лише в руках того кухаря, що навчився використовувати його правильно. Бажаємо успіху!
Завдяки зубчастому лезу цей ніж легко впорається з будь-яким хлібом, пирогом або булочкою. Він не розкришить скоринку та не зімне м’якуш. Шматочки будуть рівними та охайними.
Не гірше такий ніж підійде для акуратного нарізання стиглих соковитих плодів, на кшталт помідорів. Або навпаки, для розпилювання товстокорих гарбузів, кабачків та патисонів.
Зубчасті ножі зазвичай мають довжину леза 20-25 см. Не купуйте ножі меншої довжини. Великий коровай, торт чи гарбуз коротким ножем різати дуже не зручно.
Памятайте також, що ножі з гострими зубцями ріжуть більш агресивно та швидко, а з хвилястими лезами – більш охайно. Хвилясті ножі часто рекомендують саме для нарізання кремових тортів та соковитих фруктів.
Ці ножі маленькі, легкі та маневрені ножі представлені у широкому спектрі форм, що дозволяє підібрати ідеальний варіант для чищення, подрібнення та нарізання самих різних фруктів та овочів.
Довжина лез ножів для овочів, як правило, становить 8-15 см. Ці ножі дуже корисні там, де важлива точність та акуратність уколів та розрізів.
Маленький, але дуже корисний ніж.
Ніж з тонким, злегка вигнутим гнучким лезом. Він ніж призначений для акуратного та точного відокремлення риб’ячого філе. Також він може бути корисним для точного відокремлення м’яса від кісток.
Ще один ніж з довгим та вузьким, але більш прямим лезом. Ідеально підходить для акуратного та точного нарізання шматків мяса. Часто використовується також для нарізання кавунів та динь.
Стане незамінним інструментом для подрібнення м'яса (навіть з кістками), великих жорстких овочів, великої кількості зелені та спецій. Зазвичай має доволі товсте та широке лезо та міцну конструкцію.
Якісно зробленим та добре заточеним клівером можна не тільки рубати, а й різати.
Цей багатофункціональний ніж родом з Японії. Він дещо схожий на кухарський, але має ширше лезо та більш тонкий обух. Це дає робить ніж легшим, простішим у керуванні та дає змогу точніше різати.
Але варто пам'ятати, що саме завдяки легкості та тонкому обуху, сантоку не підходить для роботи з кістками та замороженими продуктами.
Ось у чому сантоку майже ідеальний, так це у подрібненні та нарізанні морепродуктів, зелені, овочів і навіть сиру.
Доволі зручний, безпечний та простий у використанні ніж, що набуває все більшої популярності за межамі Японії.
Дійсно вартий вашої уваги. Довжина леза сантоку зазвичай становить 18-23 см.
Виходячи з цього, нержавіюча сталь – завдяки доступності, простоті догляду та довговічності є найкращим вибором для використання на домашній кухні
Керамічні ножі підходять для тих, хто шукає легкий та зручний ніж для нарізання фруктів, овочів та хліба та не хоче витрачати час на обслуговування та заточування.
Ну а вуглецева сталь цінується професійними шеф-кухарями за гостре лезо та зносостійкість. Так, такі ножі зазвичай дорогі та потребують ретельного догляду. Але для профі, що працюють на великих кухнях щодня, та заробляють тим собі на життя, їх висока функціональність та виключна гострота є достойною компенсацією цих недоліків.
Джерело - https://grossman.com.ua