Назад
Українською English
Лента Разделы

«У церквах Києва продають молитву від мобілізації». Це – ворожа маячня

Сегодня 07:50 82

«У церквах Києва продають молитву від мобілізації». Це – ворожа маячня

Брехня: у Свято-Троїцькому храмі, що на київській Троєщині, продають молитву від мобілізації за 10 гривень. Відповідні фото- і відеоматеріали тиражують пропагандистські Telegram-канали і псевдоЗМІ.

Правда: ця «молитовна листівка» – підробка, яку зліпили самі ж фейкороби за допомогою графічного редактора. Орнамент, який використали для фейку, можна знайти (https://ramki-kartinki.ru/photo/novye/ramka_dlja_foto_s_khramom/20-0-3597) на російських стокових інтернет-ресурсах – він називається «русский узор».

- Пропагандисти замінили символ рпц з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку ще й нібито в Україні продають за гроші, – розібрали (https://www.ukrinform.ua/rubric-factcheck/3917653-cerkovni-fejki-vid-rospropu-prodaz-molitvi-vid-mobilizacii-ta-prokloni-kritikiv-planu-peremogi-zelenskogo.html) цей кейс фактчекери «Укрінформ».

Також розслідувачі акцентують, що у тексті молитви всі літери «з» написані латинською «z» – одним із символів російського вторгнення в Україну. Латинську «z» не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви рпц.

Окрім того, немає жодних підтверджень, що це саме Свято-Троїцький храм, адже окрім руки з листівкою та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає.

Джерело: https://t.me/spravdi/42328

Новости портала «Весь Харьков»