Назад
Українською English
Лента Разделы

Втеча російського флоту з Криму ламає плани путіна — Newsweek

10.03.2024 10:38 352

Втеча російського флоту з Криму ламає плани путіна — Newsweek

У виданні зазначають, що постійні атаки України відсувають флот рф на схід Чорного моря, ставлячи під загрозу контроль Москви над Кримським півостровом.

"На різкому контрасті з досягненнями, яких росія здобула в материковій Україні за останні тижні, Україна в основному виграла битву в Чорному морі", — цитує Newsweek віцеадмірала ВМС США у відставці Роберта Муретта.

Починаючи з лютого 2022 року флот країни-агресора зазнав величезних втрат внаслідок дій України. Протягом останнього десятиліття росія мала намір використовувати свої чорноморські бази в Криму, щоб спрямувати російські атаки з моря на південь України.

Знищуючи російські кораблі, Україна розширила свій доступ до східного Криму, включаючи порт Феодосії та життєво важливий для окупантів Кримський міст.

"У росії немає іншого вибору, окрім як рухатися на схід. Але таким чином Москва втрачає контроль над Кримом", — сказав Деніел Райс, колишній спеціальний радник командувача Збройних сил України, який нині є президентом Київського американського університету.

Таким чином рф була змушена розширити свою портову інфраструктуру в східній частині Чорного моря, оскільки її об’єкти навколо Криму, такі як її головна база в Севастополі, знаходяться під загрозою. Москва тепер набагато обережніше тримає свої нові, великі кораблі в Криму. Декілька з них були передислоковані до Новоросійська.Також Кремль планує нову військову базу в порту Очамчирі в Абхазії. Це відсуне російські кораблі ще далі від берегової лінії України.

"Двома основними перевагами росії до вторгнення, мабуть, були контроль над повітряним простором і контроль над військово-морськими силами в Чорному морі — обидва вони втратили", — зазначає Райс.

Водночас, аналітики підкреслюють, що це не означає, що Україна отримала контроль над цими територіями. росія все ще домінує у більшій частині Чорного моря. Наразі йде боротьба, в якій жодна країна не може встановити беззаперечний контроль, йдеться у матеріалі.

Джерело: https://t.me/znua_live/138005

Новости портала «Весь Харьков»