Назад
Українською English
Лента Разделы

Росія призупинила роботу морського терміналу, через який експортується казахстанська нафта

07.07.2022 07:27 613

Росія призупинила роботу морського терміналу, через який експортується казахстанська нафта

За рішенням Приморського суду Новоросійська (рф) на 30 діб призупинено роботу морського нафтового терміналу КТК ("Каспійський трубопровідний консорціум"). Приводом для призупинення назвали порушення, нібито виявлені "Ространснадзором".

Позивач в особі згаданого російського органу нагляду вимагав призупинення роботи підприємства на 90 діб, але суд наразі вирішив обмежитися 30 добами.

В КТК не коментують ситуацію, але будуть виконувати рішення суду, а також мають намір його оскаржити.

Відзначимо, що термінал КТК на Чорному морі є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Трубопровід потужністю 67 млн т нафти на рік з'єднує нафтові родовища заходу Казахстану та російські на шельфі Каспію з морським терміналом у Новоросійську. Акціонери КТК: росія (24% в управлінні "Транснафти", 7% на балансі) - 31%, Казахстан (представлений "Казмунайгазом" - 19% і Kazakhstan Pipeline Ventures LLC - 1,75%) - 20,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company - 15%, LUKARCO B.V. - 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company - 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited - 7,5%, BG Overseas Holding Limited - 2%, Eni International N.A. NV. - 2% та Oryx Caspian Pipeline LLC - 1,75%.

Як пояснює керівник проекту у Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, призупинення роботи морського терміналу є відповіддю росії на наміри керівництва Казахстану замінити на ринку ЄС російську нафту.

"рф передає черговий привіт Казахстану. І не тільки, ЄС також. Фактично це загроза втрати на європейському ринку 7-8 млн тонн нафти за місяць. Наслідки зрозумілі. Чому? Тому що президент Казахстану Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем і фактично натякнув, що Казахстан готовий замінити нафту з рф на ринку ЄС", - написав експерт в соцмережі.

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»