Назад
Українською English
Лента Разделы

Редакція Район.in.ua заявляє, що Польща депортувала двох журналістів, які зняли торгівлю з росією

14.03.2024 07:10 205

Редакція Район.in.ua заявляє, що Польща депортувала двох журналістів, які зняли торгівлю з росією

(https://imi.org.ua/news/redaktsiya-rajon-in-ua-zayavlyaye-shho-polshha-deportuvala-dvoh-zhurnalistiv-yaki-znyaly-torgivlyu-i59894)

Українське інформаційне агентство Район.ін.юа повідомило, що Польща депортувала з країни двох їхніх журналістів, відібравши всю техніку. Медійники проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні, повідомляється на сайті медіа.

Редактору Юрію Конкевичу та відеооператору Олександру Пілюку заборонено відвідувати країни Шенгенської зони впродовж п'яти років.

Як пише видання, журналістів затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю рф та Польщею.

Їх затримали п’ять-шість поліцейських приблизно о 13:10 за місцевим часом у місті Бранєво. Вони відібрали майно журналістів: два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, картки пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці. Також поліція обшукала автомобіль без згоди журналістів. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Видання пише, що поліція на місці затримання видалила деякі зафіксовані докази.

Водночас працівники поліції відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин.

Журналісти мали редакційне завдання дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також вони планували поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінювання масштабів такої торгівлі.

“Район.Закордон поїхав на північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю рф, щоб побачити, як через Польщу в Європу досі йдуть газ та зерно з росії. Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД – Руской железной дорогі. Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила”, – розповів журналіст.

Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу.

Директор медіа Ігор Денисевич повідомив, що редакція зараз самотужки розпочала процес оскарження депортації.

“Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним і становить матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність інформаційного агентства Район.ін.юа”, – сказав Денисевич.

Увечері 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску Дорогуськ – Ягодин.

Редакція Район.in.ua звертається до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент.

У коментарі представниці ІМІ Юрій Конкевич розповів, що вони повернулися до України пізно вночі з 9 на 10 березня.

Техніку їм так і не повернули. “Вилучення частини техніки – смартфони та фотоапарат – задокументовано. Більша частина техніки була не при нас, а в машині. Її доля невідома. Особисті речі повернулися за кілька днів з водіями, у рюкзаках техніки не було”, – розповів він.

Редакція планує оскаржувати депортацію.

“Рішення про депортацію ухвалили на основі припису польського Агентства внутрішньої служби безпеки (ABW) про те, що ми є особами, які загрожують національній безпеці Польщі. Саме обґрунтування, за словами прикордонників, які нас депортували, є секретним. Тобто нам його не показали. Ми погодилися співпрацювати в депортації, оскільки інших варіантів нам не залишили. Зазначу, що саме в прикордонній службі ми скористалися правом на дзвінок, це було нове затримання. В поліції нам цього не дали”, – розповів журналіст.

За його словами, після затримання їх допитували різні польські служби. “7 березня це було відібрання свідчень, допит із протоколом відбувся 8 березня. Першого дня в мене особисто це тривало до чотирьох годин, другого – півтори години”, – додав він.

Видання також оприлюднило свій матеріал, через знімання якого їх затримали.

Джерело: imi.org.ua

Новости портала «Весь Харьков»