Назад
Українською English
Лента Разделы

На ЗАЭС взорвался дрон, - МАГАТЭ

08.04.2024 08:10 286

На ЗАЭС взорвался дрон, - МАГАТЭ

росія звинуватила Україну в "атаці дрона" по одному з блоків окупованої Запорізької АЕС — у МАГАТЕ відреагували.

"Здійснено атаку ЗСУ по куполу шостого енергоблоку Запорізької АЕС. Критичних пошкоджень і постраждалих немає. Загроз порушення меж безпеки не зафіксовано.

Раніше сьогодні зафіксовані прильоти в районі вантажного порту і їдальні на території ЗАЕС, пошкоджено вантажівку з продуктами", — заявило призначене окупантами "керівництво" станції.

"Росатом" також закликав керівництво МАГАТЕ та країн ЄС "відреагувати на спробу ескалації ситуації навколо ЗАЕС".

Своєю чергою гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Агентство отримало повідомлення про атаку на станцію.

"Експерти МАГАТЕ були поінформовані ЗАЕС про те, що сьогодні на майданчику станції здетонував безпілотник.

Я закликаю утриматися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ та ставлять під загрозу ядерну безпеку", — заявив він.

----------

У МАГАТЕ назвали пошкодження через удари дронів по ЗАЕС

Після вибухів безпілотників на окупованій росіянами території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) уперше з листопада 2022 року було пошкоджено захисну оболонку головного ядерного реактора станції.

Про це в неділю, 7 квітня, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у дописі в соцмережі X.

За його словами, сталося щонайменше 3 влучання в захисну оболонку реактора.

Інцидент став "серйозною ескалацією загроз ядерній безпеці" на ЗАЕС. "Такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії і мають бути негайно припинені", - написав він.

МАГАТЕ у своєму офіційному повідомленні у неділю заявило про те, що наразі немає жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику.

----------------

Удари росії по ЗАЕС, зокрема імітаційні ― постійна злочинна практика окупантів, ― Андрій Юсов
 
Представник ГУР МОУ Андрій Юсов прокоментував «Українській правді» (https://www.pravda.com.ua/news/2024/04/7/7450148/) вибух російського безпілотника на території захопленої державою-агресором Запорізької атомної електростанції.
 
«Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої росією ЗАЕС. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об'єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи», ― заявив Андрій Юсов.
 
«Удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів», ― нагадав представник ГУР МО України.
 
Він наголосив, що росія має вивести війська з усіх об'єктів ЗАЕС.
 
«Лише це дозволить відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об'єктом атомної енергетики», ― зазначив Андрій Юсов.

Джерело: https://t.me/znua_live/142436, https://t.me/dw_ukraina/22158, https://t.me/DIUkraine/3682

Новости портала «Весь Харьков»