Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Здоров'я

«Мобільна аптека» курсує віддаленими селами Харківщини: на кого орієнтований проєкт

27.02.2024 17:15 835

«Мобільна аптека» курсує віддаленими селами Харківщини: на кого орієнтований проєкт

Село Малі Феськи Золочівської громади на Харківщині неодноразово ставало мішенню окупантів – російські ракети летіли по житлових будинках, школі, дитячому садочку. Пенсіонерка Марія Василівна не виїжджала з рідного села навіть під час найстрашніших обстрілів.

Марія Соколовська

Хтось уїхав, а я не уїхала та сестра не уїхала, багато хто не уїхав. Думаємо, що буде – то буде, що бог дасть, то і буде. У мене все побило – вікна, двері, все побило. Слава богу, що всі живенькі та здоровеньки. І тут прямо прилетіло, ото там був кіоск, там жінка поїхала, а чоловік залишився, і там хату розбило повністю. Я не знаю, як він вижив. Він у коридорі живенький залишився.

Пошкоджену під час одного з обстрілів амбулаторію вже відновили, проте аптеки в населеному пункті поки що немає. 

Марія Соколовська

У нас аптека була у водобудовському будинку, а зараз тут у нас, але вона зачинена. Я приходила. Мені карсил треба, щось від грипу…

Малі Феськи стали одним з перших населених пунктів на Харківщині, що увійшов до проєкту «Мобільний аптечний пункт». Біля мікроавтобуса, що став аптекою на колесах, шикується черга.

Микола Павлик

Повідомлення прийшло – і прийшли. Лікар призначив – і отримали. Тільки з запізненням… Людей було дуже багато, но порозходилися.

Зараз у Малих Феськах налічується понад три з половиною тисячі жителів – у тому числі, внутрішньо-переміщених осіб. У селі є світло та газ, проте відсутнє пряме сполучення з Харковом. Тож придбання будь-яких ліків було проблемою, яку вирішила така пересувна аптека.  

Раїса Рубан

Усе по списку, як я дома підібрала, передала – мені все підібрали, упакували. Я задоволена, дуже.

Зінаїда працює провізором вже 30 років. Запас ліків у пересувній аптеці підібраний з урахуванням потреб людей похилого віку, які зараз складають переважну більшість населення у ось таких  віддалених селах.

Зінаїда Чунту, провізор

Вживане беруть в селах по-різному. В одному за програмою «Доступні ліки» беруть, в іншому за готівку, як сьогодні. Тому різні категорії. Ну, в нас тут в основному запас доступних ліків, як запасник іде. Це сердечні препарати, тут теж. Тут і тут – від тиску.

Керівник проєкту «Мобільний аптечний пункт» Ольга о́рач розповідає, що ще на стадії планування роботи до них почали надходити запрошення з різних віддалених громад.

Ольга Орач, керівник проєкту «Мобільний аптечний пункт»

Вже почали надходити дзвінки з населених пунктів і почали просити – сімейні лікарі, старости, керівники районів – що коли ж ви приїдете до нас, в нас є люди, які чекають. Це аптека на колесах, це повністю той асортимент, який є в будь-якій аптеці у місті, більш-менш вона буде така ж по асортименту.

На Харківщині проєкт «Мобільний аптечний пункт» запустили в середині січня. Щодня в маршрутному листі – три-чотири села на деокупованих та віддалених територіях, де немає своєї аптеки. В планах організаторів проєкту – охопити близько 90 таких населених пунктів.



Агентство Телевидения Новости