Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Кримінал

МКС розслідує кібератаки проти України як можливі військові злочини

16.06.2024 06:32 291

МКС розслідує кібератаки проти України як можливі військові злочини

Прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують ймовірні російські кібератаки на українську цивільну інфраструктуру як можливі воєнні злочини, повідомили Reuters чотири джерела, знайомі зі справою.

Це перше підтвердження того, що атаки в кіберпросторі розслідуються міжнародними прокурорами, що може призвести до видачі ордерів на арешт, якщо буде зібрано достатньо доказів.

За словами одного з чиновників , розслідування перевіряє атаки на інфраструктуру, які поставили під загрозу життя через порушення електропостачання та водопостачання, переривання з’єднань із службами екстреного реагування або виведення з ладу мобільних служб передачі даних, які передають попередження про повітряний наліт.

Прокурори МКС працюють разом з українськими групами над розслідуванням «кібератак, скоєних з початку повномасштабного вторгнення» в лютому 2022 року, сказав чиновник, який відмовився залишитися названим, оскільки розслідування ще не завершено.

Два інших джерела, близьких до офісу прокурора МКС, підтвердили, що вони досліджують кібератаки в Україні, і сказали, що вони можуть повернутися до 2015 року, року після захоплення росією та односторонньої анексії Кримського півострова від України.

москва раніше заперечувала , що здійснює кібератаки, а офіційні особи назвали такі звинувачення спробами розпалювання антиросійських настроїв.

Україна збирає докази на підтримку розслідування прокуратури МКС.

У п'ятницю прокуратура ICC відмовилася від коментарів, але раніше заявила, що має юрисдикцію розслідувати кіберзлочини. Він також заявив, що не може коментувати питання, пов'язані з поточними розслідуваннями.

росіЯН ЗВИНУВАЧУЮТЬ У ЗЛОЧИНАХ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ

З початку вторгнення суд видав чотири ордери на арешт високопоставлених росіян. Серед них президент Володимир путін , якого підозрюють у воєнному злочині через депортацію українських дітей до росії.

росія, яка не є членом МКС, відкинула це рішення як "недійсне". Україна також не є членом, але надала юрисдикцію МКС переслідувати злочини, скоєні на її території.

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»