Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

Шмигаль - про збитки від блокади кордону: Згодом озвучимо, але Польща втрачає більше

05.03.2024 09:26 420

Шмигаль - про збитки від блокади кордону: Згодом озвучимо, але Польща втрачає більше

Українська сторона згодом озвучить збитки, спричинені блокадою польсько-українського кордону, однак Польща через це втрачає більше, ніж Україна.

Про це сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на щорічній пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава українського уряду зазначив, що українська сторона рахує збитки, спричинені блокадою польсько-українського кордону, і згодом їх озвучить.

«Зараз не хочу маніпулювати цифрами, тому що якісь компенсатори ми знайшли через морський коридор, якісь – з нашими партнерами Румунією, Молдовою; Угорщина, Словаччина підставили плече. Тобто відбувся певний перерозподіл, і не всі втрати є такими прямолінійними. Абсурдність цієї ситуації – у тому, що Польща втрачає у цій боротьбі більше, ніж Україна. Питання в тому, що втрати України сьогодні оплачуються кров'ю наших людей, в тому числі фермерів, які гинуть на полях від мін, обстрілів, втрчають свою техніку. Тому тут питання не в економічних збитках, а в моральному аспекті», – сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр також зазначив, що у Польщі звернули увагу на імпорт з росії і Білорусі та висловили готовність рухатися назустріч Україні.

«Ми бачимо, що Польща, польське суспільство, уряд і аграрії звернули увагу на імпорт в Польщу і ЄС з росії і Білорусі та третіх країн. Це ми бачимо вже в комунікації і розуміємо, що в Єврокомісії вже йде робота і тут ми виступаємо спільним фронтом», – сказав глава українського уряду.

Шмигаль також відзначив роботу польської поліції та місцевих адміністрацій, їхнє толерантне ставлення у контексті пропуску вантажів, яких Україна потребує в першу чергу.

«Усі протизаконні прояви припиняються польською поліцією дуже швидко. Більше того,.. в деяких моментах, коли виникають непорозуміння, польська поліція моментально реагує, наприклад, забирає з черги, проводить, допомагає нашим перевізникам в окремих випадках, ми про них знаємо», – сказав Премʼєр-міністр.

Він висловив думку, польський уряд демонструє готовність крок за кроком рухатись назустріч українській стороні, і звернув увагу на майданчик для досягнення компромісу на урядовому рівні, до якого долучаються аграрні асоціації.

«Ми бачимо, наші меседжі були почуті і по кожному з них іде робота», – підсумував Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вже давно вийшла за межі економіки та моралі.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Фото: Шмигаль \Телеграм

Джерело: ukrinform.ua

Новости портала «Весь Харьков»