Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

Найбільший у світі літак зі 117-метровим розмахом крил виконав свій останній трюк

17.03.2024 08:28 691

Найбільший у світі літак зі 117-метровим розмахом крил виконав свій останній трюк

Минулого тижня новаторський аерокосмічний апарат здійснив свій дебютний політ на електротязі – і все це завдяки монструозному літаку, озброєному крилами, розмах яких довший за футбольне поле.

З розмахом крил 117 метрів (384 фути), літак Roc компанії Stratolaunch вважається найбільшим у світі літаком, що експлуатується. Порожній двофюзеляжний літак важить величезні 226 796 кілограмів (500 000 фунтів) і потребує шість двигунів Pratt & Whitney PW4056, щоб злетіти.

Це, по суті, гігантська робоча конячка неба, здатна перевозити надзвичайно важкі вантажі на великі висоти. Його максимальна злітна вага становить 589 670 кілограмів (1 300 000 фунтів).

В рамках останньої демонстрації своєї потужності компанія Roc нещодавно взяла участь у першому польоті випробувального транспортного засобу Talon-A (TA-1), який має на меті прокласти шлях до першого “приватного багаторазового гіперзвукового” транспортного засобу в США, згідно із заявою компанії.

9 березня 2024 року Roc злетів з авіаційно-космічного порту Мохаве на полі Рутан у Каліфорнії з транспортним засобом TA-1, прикріпленим до шасі. Потім TA-1 був випущений, запалив двигуни і здійснив свій перший в історії політ на електротязі.

Компанія Stratolaunch була досить стриманою щодо деталей польоту, але стверджує, що він був успішним, і стверджує, що аерокосмічний апарат TA-1 майже досяг гіперзвукової швидкості 5 Махів, що в п’ять разів перевищує швидкість звуку.

“Сьогодні був чудовий день для команди Stratolaunch. Я надзвичайно пишаюся їхньою наполегливістю у досягненні цієї мети. Успішний результат випробування є прямим результатом технічної досконалості та професіоналізму команди”, – сказав д-р Захарі Кревор, генеральний директор компанії Stratolaunch.

“Хоча я не можу назвати конкретну висоту і швидкість, яких досягнув TA-1, оскільки це обумовлено специфічними угодами з нашими клієнтами, ми раді повідомити, що на додаток до виконання всіх основних цілей польоту, ми досягли високих надзвукових швидкостей, що наближаються до 5 Маха, і зібрали величезну кількість даних, які мають неймовірну цінність для наших клієнтів”, – додав пан Кревор.

Stratolaunch також опублікувала відео, на якому апарат TA-1 вилітає з космодрому Рок, яке ви можете переглянути нижче.

Досягнення цієї мети було для Stratolaunch чимось на кшталт американських гірок. Компанія була заснована у 2011 році Бертом Рутаном та співзасновником Microsoft Полом Алленом з метою розробки орбітальних ракет.

На жаль, Аллен помер у 2018 році у віці 65 років через ускладнення від неходжкінської лімфоми, що змусило компанію звільнити частину персоналу та припинити деякі розробки ракет. Наступного року Stratolaunch купила приватна інвестиційна компанія, яка переорієнтувала компанію на технологію гіперзвукових транспортних засобів, а не на ракети.

Це був вибоїстий шлях, але, схоже, все знову на своєму шляху. Після випробувального польоту TA-1, який відбувся цього місяця, Stratolaunch планує здійснити перший політ свого транспортного засобу наступного покоління – TA-2 – пізніше цього року.

“Нашою метою в цьому польоті було продовжити наш підхід до зниження ризиків для першого багаторазового польоту TA-2 і бути непохитними в наших зобов’язаннях щодо надання максимальної цінності нашим клієнтам. Ми з нетерпінням чекаємо на результати сьогоднішнього випробування і будемо використовувати їх для планування наших наступних кроків на шляху до першого польоту TA-2 пізніше цього року”, – сказав д-р Кревор.

Джерело: nnews.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»

Темы: