Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Про монетизацію економіки - НБУ

22.05.2020 10:24 950

Про монетизацію економіки - НБУ

Як у тому відомому анекдоті про невістку, якщо в економіці щось не так, то, мабуть, НБУ щось наробив. Але ми завжди готові дискутувати. Цього разу говоримо про монетизацію економіки, у якій дехто бачить рятівний круг для країни. У колонці для Liga.net директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Володимир Лепушинський пояснює, що це взагалі таке і чому у закликах швидко наситити економіку грошима більше політики, ніж економіки. Декілька важливих висновків:

Показник монетизації – не такий частий гість у сучасному науковому світі. А поверховий погляд на цю проблематику не може дати відповідь, наскільки якісно центральний банк виконує монетарну функцію. Лінійне порівняння показника монетизації у різних країнах є радше інструментом маніпуляції, ніж аналізу.

Збільшення кількості грошей відносно ВВП може свідчити про збільшення попиту на них. Це ознака довіри до грошової одиниці. Але штучно "додруковані" гроші в економіці довго не затримаються. Їх намагатимуться якнайшвидше позбутися, купуючи валюту або товари. Це знецінюватиме їх вартість швидше, ніж зростатиме економіка.

Далеко не завжди зростання рівня монетизації є позитивним процесом. Наприклад, в Україні в 2012-2013 роках монетизація економіки підвищувалася, але зростання ВВП було майже нульовим. А відбувалося наступне: банки роздавали кредити ненадійним позичальникам, часто пов’язаним з політичними елітами, і замість доходів від кредитування отримали «дірки» в балансах. Монетизація зросла, а користі економіки від того не було.

Ще один приклад неоднозначності цього показника пов'язаний із розвитком безготівкових платежів. Якщо обсяги безготівкових розрахунків зростають, кількість грошей, необхідна для обслуговування економіки, є меншою, адже обертаються вони швидше. Україна в останні роки значно просунулася вперед у розвитку безготівкових платежів.

Порівняння з розвинутими країнами взагалі немає ніякого сенсу. Вони мають високий рівень довіри суспільства державним органам, економічній політиці, національній валюті, а також розвинутий фінансовий ринок. Крім того, якщо йдеться про країни з резервними валютами (долар США, євро, єна), то їх емісія обслуговує не лише власні економіки, а й інші.

Успіх країні принесе не друкарський верстат, а посилення верховенства права, поліпшення бізнес-клімату, зміцнення довіри до гривні та розвиток фінансового ринку.

Детальніше – https://bit.ly/2zhEd2w

Источник: facebook.com

Новости портала «Весь Харьков»