Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

У лютому депозити зросли

09.03.2024 08:25 373

У лютому депозити зросли

У лютому поточного року обсяг гривневих депозитів на банківських рахунках українців практично відновився після падіння у січні, що було викликано традиційними сезонними факторами, —голова правління Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

За оцінками НБУ, на початок березня населення зберігає на гривневих рахунках близько 707 млрд грн.

Пишний додав, що зниження залишків на рахунках у січні не було пов'язане із планами щодо посилення мобілізації та оприлюдненням першої версії відповідного законопроєкту.

"Ми не побачили помітного впливу законопроєкту про мобілізацію. Ба більше, у перші тижні його обговорення в грудні залишки коштів і надалі збільшувалися. Крім того, профільний комітет парламенту чітко сформулював, що не підтримуватиме норму щодо блокування рахунків. Це можливо, як і зараз, виключно в судовому порядку", — заявив голова Нацбанку.

За його словами, зниження обсягу коштів населення у банках у січні має сезонний характер.

"Із року в рік надходження на рахунки клієнтів зростають наприкінці року і скорочуються на початку. Це логічний тренд, який був і в мирні часи. Бізнес та держава намагаються завершити всі розрахунки, у тому числі і щодо зарплат, до кінця року, а на початку наступного року населення ці кошти витрачає або інвестує... Бачимо чіткий сезонний тренд, який повторюється з року в рік", — наголосив Пишний.

Він додав, що за 2023 рік обсяг гривневих коштів на рахунках населення у банках збільшився на 121 млрд грн, або на 20,5%, і сягнув історичного максимуму — 711 млрд грн.

Джерело: https://t.me/znua_live/137779

Новости портала «Весь Харьков»