Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Італія тимчасово забороняє ChatGPT через проблеми конфіденційності

03.04.2023 07:58 650

Італія тимчасово забороняє ChatGPT через проблеми конфіденційності

Італійська влада тимчасово заборонила чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT, поки вони розслідують компанію, яка стоїть за ним, за ймовірне порушення правил збору даних.

Італійське агентство із захисту даних заявило в п’ятницю, що «негайно» заблокує OpenAI, американську компанію, що стоїть за чат-ботом, від збору даних італійських користувачів, доки вона не відповідатиме законам Європейського Союзу про конфіденційність даних. Агентство висловило занепокоєння щодо збору особистих даних користувачів компанією, що фінансується Microsoft, і відсутністю фільтра для перевірки віку людей, які користуються послугою.

Італійський орган обробки даних послався на березневий витік даних, який, за словами компанії, дозволив деяким користувачам бачити інформацію про історію чатів інших користувачів і платіжну інформацію деяких користувачів. Минулого тижня OpenAI оголосила, що виправила цю помилку . Європейські регулятори регулярно перевіряють американські технологічні компанії на предмет витоку даних і конфіденційності, але західний уряд рідко вдається до заборони програми.

Регулятор посилався на ширші занепокоєння щодо методів збору даних OpenAI, які можуть вплинути на безліч компаній, які створюють системи шляхом збирання величезних обсягів даних, часто зібраних з Інтернету. Італійське агентство, яке контролює дотримання як ЄС, так і внутрішніх правил захисту даних, заявило в прес-релізі, що «не було жодної правової основи, яка б ґрунтувалася на масовому зборі та обробці персональних даних для «навчання» алгоритмів, на яких покладається платформа».

Заборона сигналізує про те, що OpenAI постане перед регулятивними проблемами та відповідністю, оскільки здатність ChatGPT вести дивовижно людські розмови на складні теми, писати електронні листи та створювати статті приголомшила громадськість. Його відповіді спираються на широкий спектр джерел з усього Інтернету — і не завжди точні чи відповідають віку — що викликає занепокоєння щодо здатності технології поширювати дезінформацію, завдавати шкоди дітям і посягати на конфіденційність користувачів.

Дії в Італії є сигналом того, що європейські регулятори можуть бути більш агресивними у спробах регулювати майбутнє штучного інтелекту, ніж їхні американські колеги. У ЄС діють суворіші правила щодо конфіденційності, ніж у Сполучених Штатах, де немає всеосяжного федерального закону про конфіденційність споживачів. Також очікується, що цього року блок відновить переговори щодо нового регулювання штучного інтелекту.

Маргрете Вестагер, виконавчий віце-президент Європейської комісії, у четвер у твіттері заявила, що регулятори повинні «розвивати свободи та захищати наші права» в міру розвитку технологій.

Оголошення італійського регулятора підкреслило ставки для OpenAI: якщо стартап не відповість агентству протягом 20 днів, він може зіткнутися зі штрафом у розмірі близько 21 мільйона доларів або 4 відсотків свого річного доходу.

Раніше цього року влада Італії наклала аналогічну заборону на Replika, іншу програму на основі ШІ, яка створює «віртуального друга». Агентство заявило, що провело тести, які показали, що додаток надсилає дітям відповіді, які «абсолютно не відповідають їхньому віку».

Американські регуляторні органи все більше відчувають тиск, щоб вжити заходів проти чат-ботів, оскільки їхня популярність зростає. У четвер аналітичний центр подав скаргу до Федеральної торгової комісії з проханням дослідити ризики конфіденційності та громадської безпеки, пов’язані з ChatGPT. Організація, Центр штучного інтелекту та цифрової політики, закликала агентство наказати «подальші комерційні випуски GPT-4», останньої ітерації технології чат-ботів.

FTC повідомила про збільшення уваги до штучного інтелекту. У консультації минулого місяця агентство попросило компанії «тримати під контролем ваші твердження щодо штучного інтелекту», попереджаючи компанії не перебільшувати можливості таких продуктів і оцінювати ризики, перш ніж просувати продукти. Голова FTC Ліна Хан (D) заявила на антимонопольній конференції цього тижня, що її агентство працює над захистом конкуренції на зростаючому ринку штучного інтелекту.

Випуск ChatGPT поклав початок гонці серед конкурентів у розробці штучного інтелекту подібної складності: минулого місяця корпорація Майкрософт випустила новий чат-бот штучного інтелекту на основі тієї ж технології, відкритий для журналістів, деякі з яких повідомляли про дивні та тривожні взаємодії .

За словами Рона Москони, лондонського партнера юридичної фірми Dorsey & Whitney, дії Італії, швидше за все, залишаться винятком, оскільки уряди США та Європи історично повільно регулювали нові технології.

«Законодавчим і регуляторним органам потрібно багато років, щоб зрозуміти проблеми, пов’язані з цифровими технологіями, і розробити законодавство для їх вирішення», — сказав Москона в заяві, надісланій електронною поштою. «На жаль, навряд чи законодавчі органи на Заході найближчим часом зможуть розробити повний набір стратегій для розв'язання проблем, пов’язаних із чат-ботами, і навряд чи галузь зупинить поширення цих інструментів».

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»