Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

П’ять висновків першого етапу російсько-української війни від експертів лондонського RUSI

01.12.2022 06:18 653

П’ять висновків першого етапу російсько-української війни від експертів лондонського RUSI

Ці висновки підготовані для британської армії, яка готується до можливого конфлікту з московитами. Серед співавторів є, зокрема, український генерал Забродський. 

(https://rusi.org/explore-our-research/publications/special-resources/preliminary-lessons-conventional-warfighting-russias-invasion-ukraine-february-july-2022/)

▶️ У сучасній війні немає тилу. Противник може завдавати ударів по всій оперативній глибині. Виживання залежить від розподілу запасів боєприпасів, командування, зон обслуговування та літаків. Українське командування зберегло свої основні потужності від першої хвилі ударів Росії, розосередивши свої арсенали, авіацію та протиповітряну оборону. Натомість росіяни вразили 75% стаціонарних цілей ЗСУ за перші 48 годин війни, часто пуляючи у порожні склади та казарми.

▶️ Воєнні дії досі вимагають великих арсеналів і значного запасу потужностей. Попри захоплення «Джавелінами», Україна відбила атаку Росії на Київ, використовуючи масований вогонь двох артилерійських бригад. Різниця в чисельності між російською та українською артилерією була не такою значною на початку конфлікту – перевага русні була 2:1. Україна зберігала артилерійський паритет перші півтора місяця, а потім боєприпаси вичерпалися і до червня росіяни мали перевагу вже 10:1. Жодна країна НАТО, окрім США, не має достатніх початкових запасів зброї для ведення такої війни або промислового потенціалу для підтримки великомасштабних операцій. 

▶️ Безпілотники перетворилися на вирішальний чинник війни та мають бути штатною зброєю на всіх рівнях. Дрони мають бути дешевими, бо 90% з них втрачаються. Проблема виявлення та придушення ворожих безпілотників потребує вирішення.

▶️ Концентрація на точності зброї. Вона не тільки значно ефективніша в бою, але й дозволяє військам зменшити свій «хвіст» матеріально-технічного забезпечення, це робить їх витривалішими. Однак точної зброї мало, її можна вивести з ладу за допомогою РЕБ. Комплекси РЕБ є критично важливим елементом сучасних загальновійськових операцій. 

▶️ Маскування на полі бою від сучасного комплексу засобів розвідки та наведення украй утруднене. Живучість військ часто забезпечується достатньою розпорошеністю (щоб стати невигідною мішенню), та мобільністю. Польові укріплення не захищають від сучасних засобів ураження, особливо високоточних. Ударні з'єднання слід збирати в одному місці тільки на перспективній ділянці і тільки на час удару.

І мало не забув: RUSI впевнені, що русня програє цю війну.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/495

Новости портала «Весь Харьков»