Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Німецький регулятор долучив Нафтогаз до процесу сертифікації оператора Північного потоку-2

17.11.2021 07:09 667

Німецький регулятор долучив Нафтогаз до процесу сертифікації оператора Північного потоку-2

Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на участь в процесі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2», повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

«Ми вітаємо рішення BNetzA та готові надати регулятору свою юридичну позицію вже найближчим часом. Вона ґрунтується на тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований без забезпечення його повної відповідності європейському і міжнародному законодавству. Розраховуємо на те, що BNetzA врахує наші аргументи належним чином», — сказав він.

Юрій Вітренко додав, що долучення Нафтогазу до сертифікації оператора «Північного потоку-2» забезпечить більшу прозорість процесу. Цей крок обґрунтований, оскільки Нафтогаз є одним з найбільших учасників європейського ринку газу та великим покупцем ресурсу — компанія прямо зацікавлена у тому, щоб ринок був дійсно конкурентним.

«Запуск «Північного потоку-2» підсилить домінуюче становище Газпрому та завдасть удару по конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн. Регулятор має це врахувати», — зазначив Юрій Вітренко.

Голова правління Нафтогазу додав, що «Північний потік-2» не відповідає цілій низці вимог європейського законодавства. Його оператор знаходиться в залежності від Газпрому, не забезпечено доступ інших замовників до транспортування газу через «Північний потік-2» на всій протяжності газогону (від початкової точки в Росії до кінцевої в Німеччині), як цього вимагає законодавство.

Нагадаємо, BNetzA має ухвалити рішення щодо надання згоди або відмови в сертифікації оператора «Північного потоку-2» до 8 січня 2022 року.

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»