Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Як навчити дитину цифрової грамотності — платформа Дія.Цифрова освіта та поради New York Times

28.03.2021 08:51 700

Як навчити дитину цифрової грамотності — платформа Дія.Цифрова освіта та поради New York Times

Цифрові технології дедалі більше інтегруються в життя людей. Особливо в умовах пандемії, коли більшість людей перейшли на дистанційну роботу та навчання, змінили спосіб своїх подорожей та спілкування з близькими. Цифрові навички — дуже важливі для сучасних дітей. Сьогодні це так само необхідно, як вміння писати, читати і говорити. А цифрова освіта — на сьогодні пріоритет держави завдяки Мінцифрі.

Які саме цифрові навички важливо розвивати в дітей:

пошук інформації — читання сайтів, перегляд youtube-каналів

комунікація та колаборація — користування месенджерами, соцмережами, застосунками

створення цифрового контенту — користування фото- і відеопрограмами

онлайн-безпека — навички безпечного користування браузером та мережами Wi-Fi

Розвивати цифрову грамотність дитини необхідно змалку. Адже сьогодні діти починають користуватися смартфоном, перш ніж починають розмовляти.

Наприклад, New York Times виділяє кілька порад для батьків щодо цифрової грамотності дітей.

Насамперед перевірте, чи мають ваші діти доступ до контенту для відповідного віку. Багато сервісів, як, наприклад, Netflix та YouTube пропонують такі обмеження.

Якщо ваші діти вже користуються соцмережами, то встановіть параметри конфіденційності.

Установіть обмеження екранного часу на смартфоні. Це простий спосіб пояснити дитині, що важливо проводити час не лише онлайн, але й повертатися до реального життя, яке є не менш цікавим.

Однак також важлива не кількість екранного часу, а його якість. Тобто як саме дитина проводить час онлайн. Які застосунки та програми використовують ваші діти — інтерактивні чи пасивні?

Безпека понад усе. І чим раніше ви про неї заговорите — тим краще. Пояснюйте прості правила користування інтернетом. Зокрема, що можна і що не варто постити в соцмережах.

Досить багато батьків хочуть контролювати усе, що робить дитина в онлайні. Особливо якщо це підліток. Моніторити справді важливо, однак у жодному разі не шпигувати, цінуйте особистий простір. Довіряйте та робіть так, щоб вам довіряли.

Будьте залучені до досвіду вашої дитини в онлайні. Цікавтесь, що вона переглядає, змагайтесь в іграх, показуйте цікаві застосунки. Усе на власному прикладі.

Однак важливо пам’ятати, що насправді немає універсальних правил, які згодяться для кожної сім’ї. Усе залежить лише від особистого комфорту вашої родини.

Для розвитку цифрової грамотності українців Мінцифра створила проєкт Дія.Цифрова https://osvita.diia.gov.ua/ освіта. Тут доступні понад 50 серіалів на різні теми та для різних аудиторій, зокрема і для школярів. Наприклад, освітній серіал «Підприємництво для школярів», «Вступ: діджитал-маркетинг для школярів і студентів», «Штучний інтелект для школярів» тощо. У 2021 плануємо відзняти ще 50-60 освітніх курсів у різних форматах — випускатимемо не лише серіали, а й фільми та мультфільми. Тож уже скоро на платформі буде доступно більше цікавого і корисного контенту для дітей.

У листопаді минулого року Мінцифра спільно з МОН запустили Всеукраїнську школу онлайн. Це проєкт, який дозволяє трансформувати традиційну шкільну освіту. Для учнів платформа відкриває доступ до відеопояснень, конспектів, тестів, а також надає можливість відстежувати свій навчальний прогрес. А вчителі можуть знайти сучасні методички та приклади застосування нових освітніх технологій.

Источник: thedigital.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»