Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Долучення НАК «Нафтогаз України» до процесу сертифікації оператора «Північного потоку-2» збільшує шанси перешкодити запуску газогону, - роз’яснення юристів НАК

19.11.2021 09:10 662

Долучення НАК «Нафтогаз України» до процесу сертифікації оператора «Північного потоку-2» збільшує шанси перешкодити запуску газогону, - роз’яснення юристів НАК

Той факт, що НАК «Нафтогаз України» отримала дозвіл на участь в процесі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream-2 AG), збільшує шанси перешкодити запуску кремлівського газогону.

Як роз’яснила юридична служба НАК, той факт, що Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку НАК на участь в сертифікації, дає можливість протягом найближчого часу подати BNetzA свої аргументи проти сертифікації заявника та зобов’язує BNetzA ці аргументи розглянути.

Долучення Нафтогазу до сертифікації на цьому етапі збільшує шанси бути залученими Єврокомісією до процесу сертифікації на наступному етапі, який проводить саме вона. Європейська Комісія є незалежним від BNetzA учасником процесу сертифікації, який представляє інтереси всіх країн Європейського Союзу.

До того ж, у рішенні BNetzA прямо йдеться про те, що «економічні інтереси Нафтогазу в майбутньому можуть бути істотно порушені», а отже, визнання цього факту німецьким регулятором збільшує шанси НАК на подачу в німецький суд оскарження рішення щодо сертифікації оператора ПП2, якщо таке буде.

Як зазначили в юридичному департаменті Нафтогазу, заявник – оператор ПП2 – був категорично проти долучення НАК до процесу сертифікації, адже це ускладнює йому ситуацію з отриманням рішення про сертифікацію. Заявник подав регулятору свої заперечення проти долучення Нафтогазу, які однак були відхилені регулятором.

Нагадаємо, Нафтогаз привітав нещодавнє рішення BNetzA та готовий надати регулятору свою юридичну позицію вже найближчим часом. Вона ґрунтується на тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований без забезпечення його повної відповідності європейському і міжнародному законодавству. Долучення Нафтогазу до сертифікації оператора «Північного потоку-2» забезпечить більшу прозорість процесу. Цей крок обґрунтований, оскільки Нафтогаз є одним з найбільших учасників європейського ринку газу та великим покупцем ресурсу — компанія прямо зацікавлена у тому, щоб ринок був дійсно конкурентним.

Запуск ПП2 підсилить домінуюче становище Газпрому та завдасть удару по конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн. Німецький регулятор має це врахувати. Газогін не відповідає цілій низці вимог європейського законодавства. Його оператор знаходиться в залежності від Газпрому, не забезпечено доступ інших замовників до транспортування газу через ПП2 на всій протяжності газогону (від початкової точки в Росії до кінцевої в Німеччині), як цього вимагає законодавство.

Нагадаємо, BNetzA має підготувати проект свого рішення про сертифікацію або відмову в сертифікації оператора «Північного потоку-2» та надати його Європейській Комісії для оцінки протягом 4 місяців від дати початку процесу сертифікації, однак 16 листопада 2021 року BNetzA зупинило процес сертифікації та перебіг відповідного строку на невизначений термін.

BNetzA також 15 листопада задовольнило запит ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у процедурі сертифікації компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»