Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

День захисників і захисниць України

14.10.2021 06:10 1247

День захисників і захисниць України

14 жовтня — свято не про стать, а про захист: що варто пам'ятати про День захисника України

В Україні вже восьмий рік поспіль 14 жовтня відзначатимуть День захисника України. Частина українців сприймає цей день як «свято чоловіків», дарує шкарпетки та гелі для гоління. Пояснюємо, чому цього робити не варто і про що насправді цей день.

Як з’явилося свято?

У 2014 році п’ятий президент України Петро Порошенко скасував День захисника Вітчизни (23 лютого), яке відзначали ще з радянських часів, а натомість започаткував 14 жовтня День захисника України для «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві».

Зміни відбулися якраз після початку збройної агресії Росії проти України: анексії Криму та початку війни на Донбасі. Із 2015 року цей день став офіційним вихідним.

14 жовтня обрали не просто так. Цього дня українці відзначають церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке асоціюється з заступництвом та захистом від ворога. Це свято шанували українські козаки — на Покрову вони проводили ради, обирали старшин. Українська повстанська армія вважала Покрову опікункою українського війська, тому символічним днем створення УПА вважається 14 жовтня.

Кого вважати захисниками?

У законах немає визначення, хто такі захисники. Проте історики закликають не перетворювати 14 жовтня на «свято чоловіків», як це було з 23 лютим, а шанувати військових, правоохоронців, медиків, волонтерів, які присвячують своє життя захисту країни незалежно від статі.

Зокрема, ексочільник Національного інституту пам’яті Володимир В’ятрович закликав зупинити «шкарпетизацію» цього свята. А якщо ви хочете привітати лише чоловіків, для цього є спеціальна дата — Міжнародний день чоловіків, який відзначають 19 листопада.

Скільки чоловіків і жінок у ЗСУ?

Загалом у Збройних Силах України станом на серпень 2020 року служили 246 160 людей: 193 800 військовослужбовців та 52 360 цивільних працівників. В Операції Об’єднаних сил на Донбасі беруть участь 40 104 особи.

У ЗСУ проходять службу і працюють понад 58 тисяч жінок. З них майже 30 тисяч — військовослужбовиці, понад 900 — старші офіцери. За роки війни на Донбасі статус учасниць бойових дій отримали майже 10 тисяч жінок. Для кожної з них День захисника — професійне свято.

Для порівняння: у 2019 році в ЗСУ було трохи більше за 27 тисяч жінок, у 2018 — майже 25 тисяч, а у 2008 — лише 1800.

Крім того, в Україні є дві жінки, яких відзначили званням генерал: генерал-майор полковник медичної служби Людмила Шугалей та заступниця керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Юлія Лапутіна.

Жінки у Нацгвардії

День захисників і захисниць України

Жінки військовослужбовці 95 окремої десантно-штурмової бригади, у Житомирі, 11 березня 2019 року

Фото: Михайло ПалінчакУНІАН

У Національній гвардії станом на кінець 2018 року 12,1% посад у підрозділах обіймають жінки. Їх у структурі приблизно 5 тисяч. А загалом у Нацгвардії близько 40 тисяч військовослужбовців.

Станом на 2020 рік 39 тисяч військових Нацгвардії брали участь у війні на Донбасі, проте невідомо, скільки з них — жінки.

Пропозиція перейменувати свято

У травні 2020 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про перейменування свята на «День захисників України», щоб вшанувати сміливість і героїзм не лише чоловіків, а й жінок.

Авторка законопроєкту, депутатка Марина Бардіна вважає, що такі зміни сприятимуть гендерно-збалансованому висвітленню ролі представників обох статей на військовій службі.

Після першого читання до законопроєкту внесли зміни, зокрема тепер пропонують назву — «День захисників і захисниць України». Ці поправки підтримав комітет із питань соціальної політики. 14 липня 2021-го Верховна Рада остаточно перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

По материалам: hromadske.ua

Новости портала «Весь Харьков»