Назад
Українською English
Лента Разделы

росія детально: події та тренди в РФ за минулий тиждень (04.07.-08.07)

09.07.2022 06:41 642

росія детально: події та тренди в РФ за минулий тиждень (04.07.-08.07)

Пропонуємо ознайомитися з аналітичним оглядом головних подій та трендів у країні-агресорі на політичну, економічну, військову та соціальну теми від експертів Українського інституту майбутнього.

Ключові висновки цього тижня:

● Міністерство фінансів РФ планує спрямувати на індексацію заробітних плат бюджетників 1 трильйон рублів протягом трьох років. Кремль збирається витратити серйозні додаткові кошти на підвищення заробітних плат перш за все військовослужбовцям, що повинно підтримати їх мотивацію брати участь у загарбницьких війнах. Страх перед можливим політичним переворотом чи внутрішньоелітними протестами планують також перекрити додатковими коштами для працівників федеральних установ.

● Уряд Росії планує відмовитися від 1,6 трлн руб. витрат за держпрограмами в 2023-2025 роках.“Оптимізація” стосуватиметься 59 держпрограм та непрограмних напрямків із 62. Очікується, що в 2023 витрати можуть бути зменшені на 557 млрд руб., в 2024 – на 539 млрд руб., а в 2025 – 534 млрд руб.Справжня причина секвестру бюджету – розв’язання війна та її наслідки. Очікується, що в РФ і надалі буде доволі значна втрата доходів. Отже, ми вважаємо, що цей секвестр є далеко не останнім.

● Як ми й пророкували місяць тому, Путін проводить зачистку системи влади від представників «родини» Єльцина. На цей раз під удар наноситься по бізнесу. На черзі черговий етап зачистки губернаторів.

● Конфлікт між РФ і Норвегією навколо Шпіцбергену відображає руйнування старих домовленостей у Європі та пост-радянському просторі, що були прискорені війною в Україні. Це може потягнути за собою загострення суперечок з Росією до моменту формування нового балансу сил.

● Події у Каракалпакії демонструють поступовий перехід до пост-російського простору на території Центральної Азії і колишнього СРСР, у якому Росія намагатиметься або втримати вплив, або придумати новий формат взаємовідносин з колишніми радянськими республіками, заснований на нових принципах.

Источник: https://t.me/uifuture/1319

Новости портала «Весь Харьков»