Назад
Українською English
Лента Разделы

Експорт електроенергії може бути припинено через Запорізьку АЕС – Зеленський

10.10.2022 08:40 456

Експорт електроенергії може бути припинено через Запорізьку АЕС – Зеленський

Україна може припинити експорт електричної енергії до Європи через зупинку Запорізької АЕС, яка окупована російськими військами.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відео-зверненні від 6 жовтня.

«Якщо Запорізька АЕС не працює, ми в Українці отримуємо певні складнощі. Отримуємо ситуацію, коли у нас немає профіциту електроенергії, яку ми можемо експортувати зокрема до країн ЄС. Це мінус і для народів ЄС, які втрачають надійне джерело енергопостачання, це мінус і для нас, українців. Ми говоримо про це чесно», - сказав президент у своєму вечірньому відео-зверненні.

Також, міністр енергетики Герман Галущенко в інтервʼю для LB.ua повідомив, що експорт електроенергії з України в Європу залежатиме від стабільної роботи Запорізької АЕС в українській енергосистемі.

«Функціонування Запорізької атомної станції в єдиній з ЄС енергосистемі дає нам можливість експортувати до двох гігават або до трьох гігават в Європу. Це дуже важливо не тільки для нас, але і для європейців. Експорт дає можливість споживати європейцям менше газу і вугілля. Умовно 1 ГВт або 2 ГВт – це мільярди куб.м. газу на рік», - вказав Галущенко.

Джерело: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»