Назад
Українською English
Лента Разделы

Блогери в рф критикують VPN по замовленню кремля

12.07.2022 07:38 958

Блогери в рф критикують VPN по замовленню кремля

«Нічого не працює, батарея розряджається»: блогери та інфлюенсери з Росії почали писати пости про небезпеку VPN-сервісів Крім того, кілька днів тому в Громадській палаті Росії пояснили, чим небезпечні VPN-сервіси. Експерт стверджує, що ці пости з'явилися за гроші від путинського режиму.

В Громадській палаті Росії пояснили, чим небезпечні VPN-сервіси:

Завдяки VPN користувачі мають можливість отримати віддалений доступ до закритих ресурсів, а також замаскувати свій трафік і дії в Мережі. Тому такі послуги користуються популярністю у різних сумнівних особистостей, які прагнуть приховати свою незаконну діяльність. Наприклад, у даркнеті, доступ до якого можливий лише за допомогою VPN, процвітають шахрайство, наркобізнес, работоргівля та тероризм », – розповів перший заступник голови комісії Громадської палати Росії з розвитку інформаційного суспільства, ЗМІ та масових комунікацій Олександр Малькевич

Він також заявив, що дані користувачів, які активно залучають VPN, можуть потрапити до зловмисників.

Відомий експерт Ілля Вайцман дав оцінку цій брудній кампанії:

Пишуть, що вертухаї вклалися в антирекламу використання VPN і добре так вклалися. Статті та пости виду: «VPN зламав мій смартфон» пруть косяком. Ну що ж, це добре, тому, що просто мовчки задавити всі VPN у них не виходить, от і намагаються «через психологію».

Цікаво, що на цьому кейсі можна вивчати, як працює пропаганда, як поєднується правда і брехня, як підсвічується одне і замовчується про інше, формуючи у обробленого повністю спотворену картину того, що відбувається.

- так, звичайно шифрування створює навантаження на процесор, через що швидше з'їдається батарейка.

- так, зашифрований трафік практично стискаємо, чому його витрата формально збільшується.

- так, з VPN багато сайтів відкриваються повільніше, з гладкістю відео та аудіозв'язку можуть бути проблеми. Це правда.

- так, багато «вітчизняних» сервісів блокують іноземних клієнтів (а з VPN ви для них іноземці).

АЛЕ! Нахрена це було б потрібно, якби не путінські?! Втім:

- за будь-якого сценарію використання гаджета батарейки на день вистачає, якщо у вас, звичайно не сильно зношений дуже старий телефон, якому все одно час міняти батарейку.

- щоб вибрати сучасні пакети трафіку, потрібно весь час дивитися «видосики» через мобільну мережу, але тут (а) VPN не потрібні [поки що] і (б) практично нічого не змінюють. А якщо користуватися ФБ - збільшення витрат трафіку мізерно.

- так, швидкість через VPN менша, тому що неоптимальні маршрути, зайві обробки. А що робити? #спасибопутинуза це!

- Труднощі у використанні «вітчизняних сервісів»? Так, але проблема не в VPN, а в державній істериці щодо «захисту від ворогів» та прямому шкідництві (настояш) #роскомпозора.

Коротше: не парте собі мізки. Підберіть кілька зручних для вас інструментів і живіть спокійно. Три копійки переплати за електрику не так багато за

#безпека та доступ до інформації.

Чи можуть будь-які ліві VPN викрадати ваші персональні та фінансові дані? Теоретично так, а на практиці... не дуже, то скажу. Справа в тому, що з'єднання з серверами сьогодні вже, як правило, надійно зашифровані (а з платіжними сервісами вони обов'язково зашифровані). Так що сервер VPN «бачить» тільки такі ж зашифровані за SSL/TLS пакети, що і будь-який інший доступ до каналу (ваш провайдер і вертухайський нагляд, в першу чергу). І так само не може їх прочитати. Що вони можуть зробити? Ну... Продати статистику вашої активності в мережі (те, що без VPN і так накопичують системи стеження за «законами» Ярової та Клішаса), не більше.

Щось більш суттєве на телефоні вони можуть зробити тільки якщо ви їм самі надасте якісь дозволи, окрім перехоплення мережевих з'єднань (це потрібно для роботи VPN у принципі). Ну, так не давайте їм зайвих дозволів. Тим більше що їх і не просять, як правило. А якщо раптом запитають - це відмінний маркер шахраїв, зносіть цю програму нафіг.

Для комп'ютерів ще простіше: клієнтів пристойних VPN менше, просто не ставте програми, звідки потрапило. Та й браузери на комп'ютерах розумніші, до зайвих даних просто так не пускають. Так, про безпеку треба думати самим, ніхто за вас не подумає.

P.S. Хороший антивірус це правильно, хоча багато хто і нехтує.

P.P.S. Ні, сьогодні атака MITM практично неможлива, лівий SSL сертифікат у ланцюжку визначається відразу і браузери піднімають на сполох. Слідкуйте за «замочком» в адресному рядку!

Источник: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»