Назад
Українською English
Лента Разделы

Апеляція ВАКС підтримала рішення про цивільну конфіскацію понад 3 млн грн з експосадовця Нацполіції Андрія Аносова

30.03.2023 09:23 441

Апеляція ВАКС підтримала рішення про цивільну конфіскацію понад 3 млн грн з експосадовця Нацполіції Андрія Аносова

Таке рішення вчора ухвалили судді апеляції Олександр Семенников, Інна Калугіна та Дмитро Михайленко. Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду.

Раніше перша інстанція (судді Хамзін, Мойсак та Михайленко) визнала необґрунтованими активи ексзаступника начальника Департаменту Національної поліції України Андрія Аносова (на фото). Судді частково задовольнили позов САП і конфіскували у чиновника 2,3 млн грн і майже 35,5 тисяч доларів.

Ми в ЦПК багато працювали над появою в Україні інструменту цивільної конфіскації та провели з партнерами необхідні зміни через парламент. Тепер маємо практичні результати. Поки що антикорупційна прокуратура явно перемагає у чиновників:

● першопрохідцем став екснардеп Ілля Кива, який "влетів" на 1,25 млн грн за нібито дохід від здачі в оренду "жомової ями";

● потім була справа нардепа Михайла Волинця, однак ВАКС із дуже сумнівними аргументами відмовився навіть перевіряти можливість нардепа придбати квартиру за 7,6 млн грн;

● у вересні ВАКС стягнув понад 3 млн грн необґрунтованих активів з експосадовця Нацполіції Андрія Аносова. Тепер це рішення підтримала апеляція;

● у грудні апеляція ВАКС залишила без змін рішення, яким з голови Васильківського суду Максима Ковбеля стягнули частину вартості столичної квартири у розмірі 3,6 млн грн. Зараз справа у Верховному Суді;

● в апеляції ВАКС перебуває справа харківського податківця Дмитра Тарана та його дружини, з яких у жовтні стягнули 2,37 млн грн.

Cуть інструменту цивільної конфіскації: якщо чиновник не може пояснити походження активів на певну вартість, то щодо нього застосовується полегшена процедура (не через кримінальний процес) стягнення цих активів. Інструмент дозволяє доволі швидко і з нижчим стандартом доказування конфісковувати необґрунтовані активи нечесних посадовців.

Таких справ може бути набагато більше, але для цього народні депутати повинні якнайшвидше відновити обов'язок для чиновників подавати електронні декларації, а також відкрити вільний доступ до реєстру декларацій.

Джерело: https://t.me/fuckcorruption/2201

Новости портала «Весь Харьков»