Назад
Українською English
Лента Разделы

25 січня 1588 року у битві під м.Бичина загинув Гаврило Голубок - кошовий отаман Війська Запорозького низового, ротмістр і сотник реєстрових козаків

25.01.2023 09:38 552

25 січня 1588 року у битві під м.Бичина загинув Гаврило Голубок  - кошовий отаман Війська Запорозького низового, ротмістр і сотник реєстрових козаків

Учасник військових походів спільно з поляками на Московію. За свою сміливість був прозваний польськими сучасниками Другим Слов'янським Сцеволою та козаком Сарматського поля.

Про дату й місце народження, а також про молоді роки Гаврила Голубка немає жодних відомостей.

В козацькому реєстрі 1578 року не значиться, однак вже наступного року брав участь на чолі роти (100 коней) у виправі короля Стефана Баторія на Московію. Після взяття Полоцька 30 серпня 1579 знаходився у складі королівської залоги. Після здобуття Великих Лук (Московія) коронним військом (5 вересня 1580) на чолі роти у 200 коней перейшов під командування Філона Кміти — коменданта місцевої фортеці. Брав участь у взятті Холма 25 грудня. Брав участь в облозі Пскова у 1581 році.

Під час безкоролів'я належав до прихильників канцлера Яна Замойського, мав його приязне ставлення. Я. Замойський вислав Г. Голубка на кордон Сілезії спостерігати за рухами військ кандидата на корону Речі Посполитої Максиміліяна Габсбурга. Маючи тільки 100 вояків, Голубок дав відсіч ворогу, потім закрився в замку Рабштина (поблизу Олькуша в Польщі). 17 жовтня 1587 здійснив вдалу вилазку. Протримався до приходу військ Я. Замойського 14 січня 1588.

Згідно свідчень сучасників, коли в Рабштин до Г. Голубка прибув посланець від Максиміліяна Габсбурга з пропозицією здати замок й перейти на його бік, той відповів: «Більше тих, хто може зрадити в Польщі не залишилось, всі у тебе».

Після з'єднання з основними польськими силами Я. Замойського брав участь в бою під Бичиною в якому і загинув, отримавши смертельну рану в голову.

Так закінчив життя один з славніших синів України. До Хмельниччини, Голубко сприймався в народі як один з козацьких героїв. Голуба порівнювали із Підковою та Сагайдачним. Проте, національно-визвольний рух, що розпочався у 1648 вивів на історичне тло нових ватажків, навколо яких з’являлись нові легенди.

Джерело: https://t.me/istoriya_ukrainy/5157

Новости портала «Весь Харьков»