Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Інше

Авторів харківських урбан-парків запросили створити урбан-парк у Києві

22.03.2021 14:03 1121

У київському ВДНГ (Нацiональний комплекс «Експоцентр України») створять спортивний кластер, у якому буде урбан-парк за зразком харківських урбан-парків. Харківські Street Culture (ГО «Центр вуличних культур»), ГО «Міські реформи» і Unique Build запросили до роботи над дослідженням, розробки концепції та створення проєкту урбан-парка у спортивному кластері ВДНГ. Про це повідомив 18 березня генеральний директор комплексу Євген Мушкін. «Найкрутіший в Україні спортивний парк на ВДНГ? Ми вже розпочали цей шлях! Створення спортивного кластеру відповідно до Концепції розвитку ВДНГ розпочинаємо просто зараз», — написав він у Facebook.

Авторів харківських урбан-парків запросили створити урбан-парк у Києві

Спортивний кластер міститиме спортивні майданчики, урбан-парк, бігові доріжки тощо. Розробкою концепції займаються Міністерство розвитку громад та територій України, Street Culture, Urban Reform, консалтингове агентство Big City Lab, проєктно-будівельна компанія Unique Build (з ними харків’яни будували урбан-парк на бульварі Юр’єва) та урбаніст Тадас Жонаускіс.

«Концепція київського ВДНГ передбачає сучасні урбаністичні об’єкти. І коли вони побачили, що ми побудували у Харкові, зрозуміли — це те, що вони хочуть бачити у себе. Тому вони одразу нас запросили допомогти їм зробити крутий урбан-парк», — розповів співзасновник Street Culture Єгор Матюхін.

Авторів харківських урбан-парків запросили створити урбан-парк у Києві

Нагадаємо, Street Culture та ГО «Міські реформи» створили у Харкові три урбан-парки: на бульварі Юр’єва, у Молодіжному парку і Холодногірському сквері. Кожний урбан-парк складається з різних за напрямом зон: корти для стрітболу й вуличного футболу, паркур-траса, скейт-парк, памп-трек, майданчик для воркауту. До розробки концепції парку, окрім архітекторів й урбаністів, долучалися представники відповідних видів вуличної культури.

Які саме майданчики побудують у Києві, наразі невідомо. «Треба провести цілісне урбаністичне дослідження міста з фокусом на публічні простори та потенційні локації для розвитку вуличних культур та спорту і дозвілля, виявити запит від містян. дослідити міські комьюніті. Зараз ми цим займаємося, а ще розробкою концепції і проєкту», — пояснює Єгор Матюхін.

Авторів харківських урбан-парків запросили створити урбан-парк у Києві

Думки місцевих мешканців і представників професійної спільноти вже почали збирати онлайн. «Прошу допомогти нам зробити ВДНГ ідеальним місцем для занять спортом», — звернувся до киян Євген Мушкін. Опитування займає не більше 5 хвилин.

Харків’яни з Street Culture та ГО «Міські реформи», втім, не полишатимуть роботу у рідному місті. Нещодавно вони продовжили співпрацю з Харківською міською радою на наступні 5 років. Лише у цьому році планується відкриття у Харкові трьох урбан-парків: у парку Перемоги та на перетині вулиці Героїв Праці й проспекту Тракторобудівників. Ще один урбан-парк планують відкрити на території школи №11 (Немишлянський район) — у розробці проєкту брали участь учні й учителі школи.

Авторів харківських урбан-парків запросили створити урбан-парк у Києві

Сайт Street Culture

Новости портала «Весь Харьков»