Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Кримінал

СБУ завершила розслідування щодо топчиновників окупаційної адміністрації Криму

30.12.2021 06:16 1034

СБУ завершила розслідування щодо топчиновників окупаційної адміністрації Криму

Слідчі Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершили розслідування щодо очільників окупаційної адміністрації РФ в українській АР Крим.

Так звані «голова республіки Крим», «голова державної ради республіки Крим», колишній так званий «прокурор республіки Крим» та ще п’ять високопосадовців тимчасово окупованого півострова підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, зокрема:

● ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);

● ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

● ст. 111 (державна зрада);

● ст. 255 (створення злочинної організації).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у лютому-березні 2014 року представники російської окупаційної адміністрації брали активну участь у діях, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу та зміни меж території України.

Крім того, ці особи сприяли представникам країни-агресора у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності. Зокрема, вони брали участь у створенні окупаційних органів, безпосередньо очолювали їх та керували ними.

За результатами спеціального досудового розслідування обвинувальний акт стосовно 8 обвинувачених скеровано до суду.

Покарання за вчинення особливо тяжких злочинів передбачено у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Источник: ssu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»