Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

Розширена позиція НАК «Нафтогаз України» щодо судового позову ПАТ «Укрнафта»

10.11.2021 09:13 790

Розширена позиція НАК «Нафтогаз України» щодо судового позову ПАТ «Укрнафта»

Протягом останніх днів активно поширюється дезінформація навколо судової справи «Укрнафта проти Нафтогазу».

Проблема бере початок у 2006-2013 роках, з того часу точаться судові суперечки в українських судах, а з 2015 року - в іноземних судах.

Інформація про те, що Нафтогаз домовився із бізнесменом Ігорем Коломойським, або підписав з Укрнафтою відповідну мирову угоду, або погодився віддати 3,5 млрд кубометрів газу або інший обсяг газу, грошові кошти тощо, не відповідає дійсності. Припущення, що Нафтогаз вже віддав І.Коломойському якісь обсяги газу, також є неправдивим. Нафтогаз не передавав жодних обсягів газу чи коштів Укрнафті з того моменту, як Нафтогаз очолив Юрій Вітренко (28 квітня 2021 року).

Акцентуємо, що наразі триває судовий процес між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та ПАТ «Укрнафта» про стягнення 9,067 млрд. куб. м природного газу та усіх доходів, які НАК «Нафтогаз України» отримала або могла отримати від цього продажу обсягу природного газу.

Нафтогаз не погоджується з позовними вимогами Укрнафти. Позиція Нафтогазу залишається по суті незмінною від першого засідання суду по цій справі.

Нафтогаз заявив у цьому судовому процесі про необхідність застосування судом позовної давності до вимог Укрнафти, оскільки обставини, на які посилається Укрнафта в позові, були їй відомі більше ніж за три роки до подання позову. Зауважимо, що Укрнафта заперечує проти застосування судом позовної давності і надає своє обґрунтування.

Нафтогаз також надав суду інформацію проте те, що раніше в інших судових процесах компанія заявляла про необхідність зобов’язати Укрнафту укласти договір купівлі-продажу спірних обсягів газу з врахуванням обставин, що цей газ був спожитий населенням, і що Нафтогаз направляв листи до Укрнафти ще з 2006 року з пропозицією укласти договір купівлі-продажу спірного газу.

Позиція НАК «Нафтогаз України»:

• Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про передачу їй спірних обсягів газу

• Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про компенсацію вартості спірних обсягів газу за поточною ринковою ціною

Нафтогаз максимально відкрито розкриває інформацію про судові спори з Укрнафтою, наприклад, відповідна інформація міститься у консолідованій фінансовій звітності за 6 місяців 2021 року (https://www.naftogaz.com/files/Zvity/Naftogaz-6m2021fs-Consolidated_UKR_for-publication.pdf, с.38).

Нафтогаз виступає за відкритий для засобів масової інформації судовий процес.

Нафтогаз надає в судовому процесі необхідні документи. Зазначимо, що з 2018 року Державне бюро розслідувань проводить розслідування щодо ненадання суду документів, що могло нанести шкоду інтересам національної компанії.

Історія питання:

Проблема сягає корінням у 2006-2013 роки, з того часу точаться судові суперечки в українських судах, а з 2015 року - в іноземних судах. У лютому 2021 року Стокгольмський арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції у справі за позовом міноритарних акціонерів Укрнафти, які хотіли стягнути з держави Україна понад 6 млрд дол США та відсотки, нараховані на цю суму. Розгляд справи тривав з 2015 року. Очевидно, що оскільки Стокгольмський арбітраж відмовився розглядати по суті питання про спірні обсяги газу, практично відразу після цього Укрнафта поновила процес в українських судах, в якому вимагає розглянути це питання по суті справи. Відповідне звернення до суду Укрнафта зробила 19 квітня 2021 року (https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/96627237/). Таким чином, є хибним припущення, що поновлення судового процесу пов’язане зі зміною керівництва Нафтогазу, рішення про яке було прийняте тільки 28 квітня 2021 року.

Нафтогаз не заперечує факт того, що газ, видобутий Укрнафтою, потрапляв у єдину газотранспортну систему, оператором якої був АТ «Укртрансгаз». Основні обсяги цього газу були спожиті населенням. Нафтогаз доводив це в суді. Укрнафта, своєю чергою, спочатку доводила, що це не її газ йшов на потреби населення. Пізніше Укрнафта змінила свою позицію, фактично визнавши, що спірні обсяги газу постачалися для потреб населення, і вимагає повернути спірні обсяги природного газу.

Нафтогаз наразі відмовляється віддавати спірні обсяги газу або відшкодовувати їхню вартість за поточною ринковою ціною.

Також нагадуємо, що наразі триває суперечка між Нафтогазом та міноритарними акціонерами Укрнафти в Лондонському міжнародному арбітражному суді. Питання спірних обсягів газу може стати об’єктом розгляду в лондонському арбітражі, тому потрібно зберігати обережність в діях та публічних висловлюваннях. Зауважимо, що у 2018 році перший раунд цього арбітражу щодо Акціонерної угоди Нафтогаз фактично програв по найбільш важливих питаннях, хоча громадськості було повідомлено лише про перемогу по другорядних питаннях, які практично нічого не давали Нафтогазу. Арбітраж навіть змусив Нафтогаз компенсувати міноритарним акціонерам левову частку їхніх витрат. Чинний керівник Нафтогазу не був тоді долучений до того арбітражного процесу.

Щодо розділення активів ПАТ «Укрнафта»

Розділення активів ПАТ «Укрнафта» наразі опрацьовується як рішення самої компанії Укрнафта. Процедура підготовки до розділення відповідає міжнародним стандартам та українському законодавству. Укрнафта залучила незалежних міжнародних оцінювачів для оцінки активів, які можуть бути предметом розділення. Рішення має бути погоджене наглядовою радою Укрнафти, де більшість складають незалежні члени, і яка відповідає міжнародним стандартам корпоративного врядування. Процес розділення Укрнафти триває не один рік. Зокрема ще в січні 2021 року попереднім керівництвом Нафтогазу було направлено лист до міноритарних акціонерів компанії щодо ініціативи проведення зборів акціонерів з цього приводу.

Наглядова рада Нафтогазу вимагала якомога швидше здійснити це розділення, звинувачуючи чинного керівника компанії у штучному затягуванні цього процесу.

Міжнародні партнери були поінформовані щодо ініціативи про розділення Укрнафти, ніколи не заперечували проти цього, і, навпаки, схвалювали ідею розділення Укрнафти, щоб компанії, пов’язані з І. Коломойським, більше не були акціонерами Укрнафти .

Аргументація необхідності розділення Укрнафти включає підготовку Нафтогазу до публічного розміщення акцій, залучення міжнародних партнерів, реалізація ресурсного потенціалу Укрнафти. Нафтогаз вважає, що це буде легше робити, якщо Укрнафта не буде пов’язана з І. Коломойським.

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»