Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

"Нафтогаз" оголосив дефолт щодо єврооблігацій

27.07.2022 07:29 856

Нафтогаз оголосив дефолт щодо єврооблігацій

Державна компанія "Нафтогаз України" в останній день пільгового періоду 26 липня не виплатив власникам євробондів борги облігацій, що означає дефолт компанії.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці "Нафтогазу". https://www.facebook.com/NaftogazGroup/posts/pfbid025WeqvUVW3TMjvE66Uys1CgDBQwK4qHeYkCzsSUmpxwmLrj8B1iEjUGrBP3xvKydcl

"Сьогодні, 26 липня 2022 року, сплив термін виплат НАК Нафтогаз держателям єврооблігацій", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у компанії, 21 липня Кабмін своїм розпорядженням зобов’язав посадових осіб "Нафтогазу" вчиняти будь-які дії при виконанні правочину щодо єврооблігацій компанії тільки після окремого погодження таких дій Кабінетом міністрів.

"На виконання вищезазначеного рішення уряду, а також на виконання зобов’язань національної компанії щодо виплат за єврооблігаціями керівництво Нафтогазу завчасно звернулося до Кабміну за погодженням на здійснення цього правочину", — зазначається в дописі.

При цьому компанія вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки для Нафтогазу та країни у випадку "жорсткого дефолту" за єврооблігаціями компанії.

"У свою чергу, КМУ не надав посадовим особам Нафтогазу дозволу виконати зобов’язання перед держателями єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року)", — підкреслили у пресслужбі "Нафтогазу".

Відтак уряд фактично пішов на дефолт за єврооблігаціями компанії.

"Оскільки невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило "Нафтогаз" доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023", — підсумували в "Нафтогазі".

Що відомо

19 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на газ в Україні не зміниться до 31 травня 2023 року.

Раніше Шмигаль пообіцяв, що попри війну українці не залишаться без субсидій в опалювальному сезоні 2022-2023 років.

Кабінет міністрів зобов’язав компанію "Нафтогаз Трейдинг" постачати газ для забезпечення централізованого постачання гарячої води за пільговою ціною.

7 червня Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін створює штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону, який стане найскладнішим в історії України.

Джерело: suspilne.media

Новости портала «Весь Харьков»