Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Тарифи на холодну воду та каналізацію у Харкові знову зростуть (ВІДЕО)

28.05.2020 07:09 1110

Тарифи на холодну воду та каналізацію у Харкові знову зростуть (ВІДЕО)

Ціни на холодну воду та каналізацію можуть зрости на 22% і 19% відповідно. Під час громадських слухань, які через карантин відбулися в інтернеті, у КП “Харківводоканал” озвучили запропоновані розрахунки.

Вікторія Бондаренко, кореспондентка

На 22% може здорожчати холодна вода і на 19 – водовідведення. Зміни у платіжках люди побачать у грудні цього року або у січні наступного. Такі тарифи запропонували у харківському водоканалі під час громадських слухань.

Востаннє тарифи підвищували кілька місяців тому – п’ятого лютого. З того часу споживачі сплачують за кубометр холодної води п’ятнадцять гривень двадцять три копійки. Цей тариф пропонують підняти до вісімнадцяти гривень шістдесяти копійок. Вартість кубометру каналізації може зрости з дев’яти гривень двадцяти двох копійок до понад одинадцяти гривень.

Яна Хайло, директорка фінансово-економічного департаменту КП “Харківводоканал”

Регулятор имеет право корректировать тарифы. Будут проводить так называемую актуализацию. В декабре изменится электроэнергия, изменятся налоги. Возможно, и зарплаты.

Нові тарифи – поки ще пропозиція комунальників. Остаточне рішення приймає нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. З п’ятнадцятого року ціна за куб холодної води у Харкові підскочила втричі, і наполовину – за каналізацію. Натомість чинні тарифи поки що не б’ють рекорди у порівнянні з іншими містами України. Найдорожча холодна вода наразі у Дніпропетровській області – двадцять п’ять гривень за кубометр. Необхідність чергового підвищення тарифів харківські комунальники пояснили так:

Яна Хайло, директорка фінансово-економічного департаменту КП “Харківводоканал”

Большую часть составляет, более 45%, электроэнергия. Мы покупаем электроэнергию на РДД. Это нам позволило снизить и удержать рост тарифа где-то на 7-8%. Но ежедневно тариф на электроэнергию растет.

Хайло каже: також здорожчали матеріали для ремонтних робіт – на сто вісімдесят два відсотки. На п’ять процентів виросли зарплати.

Євген Лісічкін, член ГО “Харківський антикорупційний центр”

Обґрунтування у принципі з року в рік не відрізняється. Чогось нового там немає. Викликає завжди питання у прозорості цих калькувань, нарахувань і так далі.

Громадські обговорення цього разу відбулися онлайн, на інтернет-платформі Zoom. Переглянути трансляцію після її завершення – неможливо: відео не зберігається. Повний запис комунальники не оприлюднили, хоча, за словами юриста Романа Чумака, мали це зробити. Згідно з інформацією керівництва КП, участь взяла тридцять одна людина.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії “Арес”

Якщо було порушено порядок проведення оприлюднення запропонованого варіанту договору, то у такому випадку є перспектива оскаржити зазначені зміни і суд може прийняти рішення, наприклад, скасувати нову редакцію договору, оскільки був недотриманий порядок громадського обговорення запропонованих змін.

У КП додали: до першого червня документи із запропонованими змінами надішлють до Києва, де нацрегулятор прийматиме остаточне рішення.

Источник: objectiv.tv

Автор: Вікторія Бондаренко

Новости портала «Весь Харьков»