Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Ситуация с тестами в Украине

02.06.2020 06:27 1014

Ситуация с тестами в Украине

Міністерство охорони здоров’я відгукнулося на звернення національної дитячої лікарні “Охматдит” і передало закладу 768 ПЛР та 2000 ІФА-тестів. Таким чином відомство покрило потребу закладу у ПЛР-тестах на три місяці наперед.

Про це Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу, який сьогодні відбувся у національній дитячій лікарні “Охматдит”.

“Ми вчора передали ПЛР-тести, які забезпечують трьохмісячну потребу цієї лікарні. Також ми передали 2000 ІФА-тестів. Дані тест-системи можуть використовуватися за показами для тестування як дітей, так і батьків, які перебувають в “Охматдиті”, - підкреслив Максим Степанов.

За словами очільника відомства, День захисту дітей, який відзначається 1 червня – хороша нагода, щоб публічно підняти питання захисту здоров’я дітей в Україні, які потребують уваги суспільства і держави. “При цьому надання якісної, кваліфікованої і швидкої медичної допомоги не лише дітям, а й усім українцям - головний пріоритет нашої команди”, - резюмував Міністр Максим Степанов.

Ситуация с тестами в Украине

Три тисячі ІФА-тестів для визначення наявності антитіл на коронавірус виробництва швейцарської компанії Roche, 100 захисних костюмів і 20 пульсоксиметрів передали Петро і Марина Порошенко у Національну дитячу спеціалізовану лікарню Охматдит

"Ми будемо тестувати всіх наших співробітників. Це дуже важливо, оскільки поряд з дитиною, звичайно, що персонал має бути здоровим. Будемо тестувати не лише лікарів. Це будуть і медичні сестри, санітарки, інший персонал, який є дотичним до дітей. Також ми будемо використовувати тести і для батьків, в яких є показання. Вони часто хочуть перебувати поруч із дітками, і нам важливо знати, що батьки здорові. Це попередить занесення короновірусної хвороби у лікарню. До цього в нас жодного випадку серед наших пацієнтів не було. Ми маємо такий інфекційний контроль в лікарні досить суворий, і, на щастя, жодного випадку в наших діток не було. Ми щиро вдячні вам", – сказала заступниця головного лікаря Марина Шкурко.

"Я хочу подякувати всьому медичному колективу Охматдиту за ту героїчну роботу, яку ви робите. Ви робите диво і рятуєте життя сотень маленьких пацієнтів, які повертаються до нормального життя і взагалі живуть, дякуючи вам", – наголосив п’ятий президент Петро Порошенко.

Він зазначив, що рішення закупити тести Фонд Порошенка ухвалив після того, як стало зрозуміло, що масштабне тестування українців на коронавірус, обіцяне владою ще в березні, залишилось тільки на рівні обіцянок.

"Ще 20 березня на всю країну було наголошено, що в Україну протягом наступних 48 годин прибуває 10 мільйонів тестів, і всі будуть завалені цими тестами, і все буде зроблено. Як зазвичай це були обіцянки-цяцянки, а ті, що були кілька сотень завезені, виявилися неякісними, від них відмовилися в усьому світі і їх не можна було використовувати", – нагадав Петро Порошенко.

"В першу чергу треба тестувати лікарів, і особливо дитячих лікарів. Бо ті, хто підходять до хворих дітей, особливо тих, хто хворіє на онкозахворювання, хвороби крові, донорів пацієнтів – безумовно в першу чергу і без будь-яких обмежень мають користуватися високоякісними і швидкими тестами. Я щасливий, що в Охматдиті є відповідна лабораторія і буде достатня кількість тестів, які можуть використовуватися", – зазначив Петро Порошенко.

"Коли ми зустрічали із Швейцарії ці тести, ми повідомили, що в понеділок у День захисту дітей будемо у вас. І сьогодні зранку ми почули, що до нашого приїзду терміново з Міністерства охорони здоров’я вчора в неділю прибігли і привезли ще й тести від МОЗу. Правильно робите. Ми будемо вам давати список лікарень, куди ми будемо їхати, і обов’язково щоб ви завезли ці тести. Я думаю, що хоч так, але ми точно маємо зробити так, щоб наші лікарі були забезпечені. Бо лікарі знаходяться сьогодні на передньому краї боротьби. Протягом останніх 24 годин 79 лікарів захворіли на коронавірус, у 104 виявлено підозру. Загалом майже 5 тисяч лікарів зараз захворіли. І без якісної системи тестування ми забезпечити захист не зможемо", – зауважив Петро Порошенко.

«Додатково до тестів ми передаємо ще й захисні костюми. Фонд завіз більше 130 тисяч захисних костюмів. Фонд також передає пульоксиметри. В країну завезено 3 тисячі пульсоксиметрів. І сьогодні в Охмадиті ми також хочемо, щоб таке найсучасніше обладнання було», – зазначив Порошенко.

Як відомо, загальні витрати компаній родини Порошенків на благодійність та соціальні проекти у 2019 році склали близько двохсот мільйонів гривень. А в 2020 році понад сто мільйонів гривень було витрачено на боротьбу з пандемією коронавірусу. Зокрема, Фонд Порошенка разом з компанією Рошен та волонтерами закупили понад 130 тисяч захисних костюмів для медиків, 10 тисяч антивірусних окулярів, профінансували закупівлю, ремонт і забезпечення розхідниками понад 50 апаратів ШВЛ, оплатили понад 50 тисяч продуктових наборів для людей із вразливих категорій.

Ситуация с тестами в Украине

Партія високоякісних ІФА-тестів для визначення антитіл до коронавірусу виробництва швейцарської компанії Roche, які були придбані Фондом Порошенка, надійшла у Львівський обласний центр громадського здоров’я.

Про це в ефірі "Прямого" повідомив народний депутат фракції "Європейська Солідарності" Олег Синютка.

"Вже ні для кого не секрет, що сьогодні тестування, незважаючи на те, що парламентом ухвалено відповідний закон, стало основною проблемою. І сьогодні міжнародні організації не довіряють статистичним даним України, тому що розуміють, що рівень тестування в Україні насправді дуже і дуже низький. На Львівщині сьогодні знаходяться більше трьох тисяч аналізів в холодильниках і чекають свого часу, а при існуючих потужностях на це потрібно 10- 12 днів. Тобто більше тижня потенційні інфіковані можуть просто знаходиться в середовищах і розповсюджувати інфекцію, навіть не знаючи – чи хворі вони, чи є носіями інфекції, чи є здоровими", - зауважив Олег Синютка.

Він повідомив, що Фонд Порошенка завдяки особистим домовленостям п’ятого президента України із керівництвом провідного світового виробника медичних засобів доставив в Україну партію ІФА-тестів для визначення антитіл до коронавірусу. ІФА-тестування надзвичайно важливе, адже дає можливість визначити наявність імунітету до коронавірусу і визначити потенційних донорів плазми крові.

"Сьогодні дуже важливо, що більше 5 тисяч таких тестів потрапили до Львова. І Львів матиме можливість набагато більше провести швидше і набагато якісніше тестування. Ми - в центрі громадського здоров’я, комунальному підприємстві Львівської облради. Тут давно був куплений надсучасний лабораторний центр. І дуже добре, що саме зусиллями благодійного Фонду Петра Порошенка ми зуміли відновити його діяльність. І ті тести, які привезені сьогодні, дадуть можливість суттєво збільшити тестування", - наголосив Синютка.

"Разом із тестами ми також передали захисні костюми, адже ситуація у Львові серед захворювання медиків надзвичайно погана. Так, у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги уже захворіло більше 100 лікарів, і ми розуміємо, що держава не справилася із захистом медиків. І це повинні робити благодійники, громадські організації, зокрема, це робить благодійний Фонд Порошенка", - повідомив Синютка.

"Три місяці тому назад держава сказала, що ми не готові до коронавірусу, хоча вже тоді коронавірус більше двох місяців вирував в Китаї. І коли протягом трьох місяців державні мужі не можуть організувати забезпечення, це говорить про одне: вони займають не ті посади", - переконаний народний депутат.

Загалом Фонд Порошенка від початку епідемії коронавірусу спільно з компанією Roshen та волонтерами закупили для лікарень країни 130 тисяч захисних костюмів, 10 тисяч антивірусних окулярів, профінансували ремонт, купівлю та забезпечення розхідниками понад 50 апаратів ШВЛ, передали у медзаклади комплекти реанімаційного обладнання, забезпечили продуктові набори для понад 50 тисяч громадян. Загальна сума благодійної допомоги з початку епідемії сягнула 100 мільйонів гривень.

По материалам: moz.gov.ua, espreso.tv, prm.ua

Новости портала «Весь Харьков»