Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Рада сказала остаточне «прощавай» збанкрутілим банкам «зомбі»!

14.05.2020 08:20 979

Рада сказала остаточне «прощавай» збанкрутілим банкам «зомбі»!

270 депутатів ухвалили багатостраждальний банківський законопроєкт №2571-д.

Чому цей законопроєкт важливий?

Він зробить невідворотнім виведення банків з ринку. Після очистки банківського сектору у 2014-2016 роках, акціонери збанкрутілих банків через суди намагаються повернути свої банки "до життя".

Відтепер такі "зомбі" банки не зможуть повернутися на ринок. Якщо Національний банк приймає рішення про виведення банку, то воно не може бути скасоване судом.

Власник банку не зможе повернути банк собі. Також він не зможе відновити роботу банку. У всьому цивілізованому світі немає опції «реанімація збанкрутілих банків». І в Україні теж її немає. Вкладник повинен розуміти статус банку, а не гадати: Чи банк перебуває в ліквідації, чи вже ні?!

Це не означає, що власник банку стане беззахисним перед державою! Він зможе піти до суду і доводити незаконність рішення НБУ. Якщо він доведе свою правоту, тоді він має право на отримання компенсації збитків. Для цього потрібно підтвердити в суді, що в банку на момент виведення з ринку лишався якийсь капітал.

Роль судової системи залишається визначальною!

Для того, щоб процес був прозорим, суд залучатиме незалежного арбітра, який доведе чи спростує наявність там капіталу.

Цим арбітром буде міжнародний аудитор, якого обиратиме суд. Підрахований аудитором обсяг капіталу (якщо він, звісно, є), власник може отримати назад у грошовій формі. Також він може претендувати на компенсацію упущеної вигоди і моральні збитки.

Ми дякуємо Верховній Раді за відповідальність та підтримку цього закону!

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»