Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

"Не думаю, що після карантину всі побіжать купувати долари" - голова НБУ Смолій

17.05.2020 10:09 1003

Не думаю, що після карантину всі побіжать купувати долари - голова НБУ Смолій

Минулого тижня після виступу у парламенті Голова НБУ Яків Смолій поспілкувався з ВВС Україна детально про те, як українська економіка виходитиме з коронакризи, як себе почуває банківська система і наскільки сильно ми наблизилися до нової програми співпраці з МВФ.

Ми зібрали для вас 5 ключових тез Голови центробанку:

Наш останній прогноз ми оприлюднили у квітні, виходячи з тої ситуації, що була на той час. Тоді ми казали, що очікуємо падіння економіки на 5% в цьому році, а у наступному - зростання до 4%. Тоді ситуація була зовсім іншою, - і всередині країни, і довкола. У квітні бізнес був завмер. Але ті послаблення, які розпочалися цього тижня, вже дають сигнал на відновлення.

Після завершення карантину в першу чергу населення почне витрачати кошти, які в них ще є, бо є певний відкладений попит. Хоча попит буде залишатися ще досить пригніченим, ми більше очікуємо на певне збільшення споживання, якщо порівняти з карантином, а не на збільшення валютних накопичень чи валютних операцій.

В цю кризу банківська система увійшла як ніколи підготовленою. Є велика різниця з тим, що відбувалося під час кризи 2008 чи 2014 року. Тоді Нацбанку довелося рятувати банки, а зараз банки рятують економіку. Бо вони докапіталізовані, вони мають ліквідність, мають нормальні технології для роботи. Тепер банки реструктурують самі позики, відтерміновують в часі платежі, можуть надати кредити для поповнення обігових коштів.

Програма розширеного фінансування передбачала співпрацю протягом трьох років. Stand-by - це програма півторарічна. Але та сума, яку ми мали отримати за програмою розширеного фінансування за два роки, і сума, яка буде в програмі stand-by, будуть однаковими. Це приблизно 5 млрд дол. США. Перший транш ми можемо ще у травні або на початку червня.

І програма розширеного фінансування, і програма stand-by відкриває двері для отримання додаткового фінансування від Світового банку, Європейської комісії та урядів Канади та Японії. Якщо це скласти разом, то може бути близько 6-6,5 млрд дол. США лише цього року.

Повний текст інтверв‘ю: bbc.in/3bCXTem

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»