Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Якою буде нова державна корпорація “Радарні системи” – інтерв’ю з Юрієм Пащенко, директором заводу “Іскра”

17.05.2020 11:03 921

Якою буде нова державна корпорація “Радарні системи” – інтерв’ю з Юрієм Пащенко, директором заводу “Іскра”

Державна корпорація, яка має об’єднати радіолокаційні підприємства в результаті реформи державного концерну "Укроборонпром", вже знаходиться на стадії формування.

Про це розповів директор одного з провідних радіолокаційних підприємств Концерну – Казенного підприємства "Науково-виробничий комплекс "Іскра" – Юрій Пащенко.

"Реформа Укроборонпрому – це програма структуризації державного сектору оборонної промисловості. На сьогоднішній день державна корпорація під умовною назвою "Радарні системи" уже формується, готуються документи, триває розробка стратегічних бізнес-планів усіх підприємств, які мають потенційно увійти до складу цієї корпорації. На основі цих планів буде сформовано єдиний документ, який до кінця травня ми маємо представити Стратегічному комітету Укроборонпрому", – повідомив він в інтерв’ю проекту SecutiyTalks.

За словами Пащенка, усі робочі групи Стратегічного комітету Концерну вже працюють над створенням 6 галузевих державних корпорацій і мають єдиний календарний план робіт. Водночас, розпочати господарську діяльність ці нові бізнес-одиниці можуть в різний час, адже це залежить від стану підприємств та їх виробничої готовності.

Ключовим елементом для створення галузевих корпорацій, розповів Пащенко, є зміни законодавчої рамки, що дозволять запустити процес корпоратизації та створення нових бізнес-одиниць. Наразі міжвідомча робоча група на базі Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки розробляє відповідні законопроекти. В Концерні розраховують, що парламент розгляне їх до кінця поточної сесії.

"Ці законодавчі зміни важливі та мають бути прийняті обов’язково. На мою думку, це навіть не предмет дискусії. Інша справа, що операційну діяльність на початковому етапі становлення, так би мовити, "дистанцію розгону", можна робити і без законодавчих змін. "Радарні системи" навіть без офіційної реєстрації може почати роботу в рамках Концерну – через спільні та синхронні дії підприємств, напрацювання спільних планів роботи, введення механізмів контролю та підтримки, і, найголовніше, – структуруватися операційно, тому що в рамках корпорацій не має бути внутрішньої конкуренції", – заявив директор НВК "Іскра".

Юрій Пащенко також вважає, що майбутні галузеві корпорації повинні мати право на ведення зовнішньоекономічної діяльності. При цьому, керівник Науково-виробничого комплексу "Іскра" не розглядає питання продажу або передачі технологій за кордон: "Для нас продаж технологій – не джерело заробляння грошей. Можна продати технології, які ми вже не використовуємо та вважаємо неактуальними. Щодо передачі технологій – це можливо лише у випадку великого замовлення, коли мова йде про постачання не одного десятку станцій, і замовник слідує власному законодавству, яке передбачає часткову передачу технологій та компетенцій для того, аби зробити певну локалізацію виробництв", – додає Юрій Пащенко.

На думку директора підприємства, майбутнім корпораціям також знадобиться "стратегічна надбудова" – керівний центр, який візьме на себе відповідальність за стратегічні функції всіх корпорацій.

Нагадаємо, згідно проекту реформування ДК "Укроборонпром" буде створено 6 державних галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств Концерну, а сам Укроборонпром – ліквідовано.

Йдеться про створення ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової груп компаній (холдингів або корпорацй), а також радарних та морських систем.

Для впровадження реформи та плану реорганізації в Укроборонпромі створено Офіс трансформації та Стратегічний Комітет – обидві команди, у тісній співпраці з керівниками підприємств, вже розробляють галузеві стратегії майбутніх галузевих оборонних компаній.

Як відомо, команда Укроборонпрому представила стратегію трансформації Концерну та дорожню карту реформи РНБО, Директорату з питань національної безпеки і оборони в Офісі Президента, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, міністру фінансів України Сергію Марченко та міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорю Петрашко, голові Служби безпеки України Івану Баканову, а також голові Виконавчого комітету Національної ради реформи при Президентові України Михеїлу Саакашвілі.

У матеріалі використано фото "Укрінформ" www.ukrinform.ua.

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»