Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Держава

Чи може бабуся стати муніципальною нянею для власної онуки

16.02.2020 07:16 2779

Чи може бабуся стати муніципальною нянею для власної онуки

Соціальна програма з надання послуг муніципальної няні для працюючих батьків працює вже рік. Як узяти в ній участь, розповів наш юридичний консультант.

Як запевнив фахівець Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Чумак, муніципальною нянею може бути родич дитини (наприклад, бабуся). Для цього потрібно тільки зареєструватися фізичною особою-підприємцем з відповідним КВЕДом. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії. «А взагалі чужої людини боятися не слід, – говорить юрист. – Дана соціальна програма діє в Україні вже рік – відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Варто знати також, що відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня» є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів) або опікуну дитини до 3 років. Вона виплачується щомісячно у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, установленого станом на 1 січня відповідного року. Зараз ця сума складає 1779 грн. Ця компенсація не залежить від громадянства батьків чи дитини: головне, аби вони легально проживали в Україні. Не можуть отримати таку компенсацію батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, які вже отримують грошове забезпечення від держави».

Юрій Чумак додав також, що для отримання компенсацій потрібно укласти договір з нянею, але остання має бути зареєстрована як фізична особа-підприємець і мати КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми) або КВЕД 97.00 (Діяльність домашніх господарств як роботодавців для домашньої прислуги). Також допускається укладення договору з компанією, в якій працевлаштовані няні. У договорі потрібно прописати вартість послуг няні й термін їх надання. Протягом місяця після укладання договору з нянею матері (батькові) потрібно подати заяву до місцевого управління соціального захисту.

До заяви про надання компенсації необхідно додати:

– копію договору з нянею;

– документи на підтвердження витрат на няню;

– заяву про те, куди перераховувати кошти компенсації (рахунок у банку);

– копію свідоцтва про народження дитини;

– копію паспорта одного з батьків та ідентифікаційного коду.

Рішення про призначення компенсації в рамках послуги «Муніципальна няня» приймається протягом 10 робочих днів з дати надходження всього комплекту необхідних документів.

«До речі, послуга «Муніципальна няня» не заміняє інші соціальні виплати на дитину і надається окремо за бажанням матері (батька)», – зауважив юрист.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»