Назад
Українською English
Лента Разделы

ВРП відкрила дивну дисциплінарну справу щодо трьох суддів Апеляції ВАКС

26.04.2024 07:36 222

ВРП відкрила дивну дисциплінарну справу щодо трьох суддів Апеляції ВАКС

Йдеться про суддів Сергія Боднара, Ігоря Панаіда та Віктора Панкулича.

Скаргу через адвоката подала Ніна Мезенцева, яку детективи НАБУ розшукують у справі замаху на заволодіння майже 5 млн грн філії Укрзалізниці під час закупівлі ПЛР-тестів.

У грудні 2022 року апеляція переглядала ухвалу про відмову у заочному триманні Мезенцевої під вартою. В тому засіданні інтереси підозрювану представляли два адвокати.

Під час виступу одного із них пролунала повітряна тривога. Судді оголосили перерву, а захисники пішли в укриття до станції метро «Печерська».

При цьому головуючий наголосив, що учасники мають прибути до суду одразу після відбою. Повітряна тривоги закінчилася о 15:51. Відстань між станцією метро та судом можна подолати пішки за 20 хвилин.

Після відбою секретар суду п’ять разів дзвонила адвокатам, однак у них були вимкнені телефони. Далі секретар сказала, що жодних повідомлень про відкладення від захисників теж не надходило, тому судді вирішили продовжувати засідання. Відбулося це о 16:20.

Судді перейшли до дебатів і одразу пішли в нарадчу кімнату. В результаті апеляція скасувала ухвалу слідчого судді і обрала підозрюваній заочне тримання під вартою. Адвокати ж кажуть, що як тільки вони побачили пропущені дзвінки, то надіслали SMS про те, що вже йдуть до суду, але будуть після 17:00.

У своїх поясненнях судді вказали, що адвокати мали достатньо часу для повернення до зали судового засідання, а виступ захисника до тривоги тривав 44 хвилин, в той час як виступ прокурора тривав лише 11 хвилин і це, на переконання суддів, свідчить про відсутність порушення принципу рівності і змагальності сторін.

Через півроку Мезенцева через адвоката подала дисциплінарну скаргу стосовно суддів. Ще майже через рік член Першої Дисциплінарної палати ВРП Анна Котелевець запропонувала відкрити дисциплінарну справу.

Ми будемо уважно стежити за цим кейсом, адже добре пам’ятаємо, як кілька років тому попередній склад ВРП намагався чинити системний тиск на суддів ВАКС. Антикорсуду тоді навіть довелося закликати Президента "вжити заходів для забезпечення конституційних гарантій незалежності суду".

З часом ті справи закрили, незаконно накладені дисциплінарні стягнення скасували, а більшість членів ВРП злякалися перевірки на доброчесність і з ганьбою втекли.

Джерело: https://t.me/fuckcorruption/2927

Новости портала «Весь Харьков»