Назад
Українською English
Лента Разделы

Суд поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки "Укрексімбанку" Ігоря Тельбізова, який напав на журналістів "Схем" — "Радіо Свобода"

31.12.2023 10:30 401

Суд поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігоря Тельбізова, який напав на журналістів Схем — Радіо Свобода

Таке рішення прийняла колегія суддів Голосіївського районного суду Києва на чолі з Жанною Кордюковою. Суд також зобов’язав державний банк виплатити Тельбізову компенсацію "за вимушений прогул" і "моральну компенсацію" — загалом у розмірі понад вісім мільйонів гривень.

Суд визнав незаконним указ про звільнення Тельбізова, якого визнали винним у перешкоджанні діяльності журналістів, посилаючись на те, що це сталось "за вчинення кримінального проступку", що згідно з трудовим законодавством не може бути підставою для таких дій.

Суд також звернув увагу, що Тельбізов під час роботи в банку не був ознайомлений з Кодексом поведінки (етики), порушення якого також було однією з підстав його звільнення.

На підставі цього суддівська колегія ухвалила рішення поновити Тельбізова на посаді та стягнути з державного банку середній заробіток за час "вимушеного прогулу" з 12 листопада 2021 року, коли він був звільнений, із розрахунку по 14 тисяч 460 гривень за робочий день.

Крім цього, Голосіївський суд також ухвалив рішення про виплату "Укрексімбанком" моральної компенсації обвинуваченому у розмірі 200 тисяч гривень, встановивши, що "було спаплюжено його бездоганну репутацію".

У банку вже заявили, що подаватимуть апеляцію. Зробити це можна протягом 30 днів з дня оголошення рішення суду.

**4 жовтня 2021 року під час інтерв’ю з тодішнім головою правління "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером журналіст "Схем" запитав його про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню "ДНР". Мецгеру не сподобалося запитання і він наказав охороні "забрати камери" в журналістів та "дістати з них касети".

За наказом Мецгера співробітники банку застосували фізичну силу до оператора "Схем", відібрали у нього дві камери і видалили записане відео. Серед нападників був і Тельбізов.

Джерело: https://t.me/znua_live/128027

Новости портала «Весь Харьков»