Назад
Українською English
Лента Разделы

Приватбанк і monobank попередили українців про новий вид шахрайства через соціальні мережі

10.12.2023 07:35 537

Приватбанк і monobank попередили українців про новий вид шахрайства через соціальні мережі

У листопаді 2023 року українські користувачі месенджерів почали отримувати повідомлення з пропозицією про підробіток через виставлення “лайків” у “ЮТубі” і “ТікТоці”. Експерти називають відповідні сповіщення шахрайськими і закликають не реагувати на такого роду меседжі.

Псевдороботодавці розсилають пропозиції про додатковий заробіток з азіатських, американських та африканських номерів. Суть схеми – пропозиція щоденного заробітку в розмірі ₴600-1500 за виконання вкрай примітивних завдань на кшталт лайкання відео та виставлення високих оцінок на “Гугл-Картах”.

Зазначається, що для підвищення довіри шахраї закидають жертвам суми від ₴50 за виконані завдання. Після встановлення приятельських стосунків слідує прохання перерахувати енну суму коштів під обіцянки серйозних відсотків.

Учасники банківського ринку на чолі з “Приватом” намагаються протистояти аферистам шляхом блокування скомпрометованих рахунків і оповіщення клієнтів про ризики втрати коштів. Для цього здійснюється цілодобовий моніторинг сумнівних транзакцій. Автори схеми у відповідь задіюють посередників для переказу грошей через картки сторонніх осіб.

Деякі жертви, незважаючи на попередження банкірів, примудрилися втратити значні (від ₴25 000) суми. Точну кількість постраждалих встановити не виходить через те, що окремі громадяни соромляться зізнаватися в тому, що стали жертвами “розводу”.

Джерело: ua.prostomob.com

Новости портала «Весь Харьков»