Назад
Українською English
Лента Разделы

Понад 10 200 цивільних загинуло від початку вторгнення, одна дитина померла в полоні — ООН

11.01.2024 08:25 401

Понад 10 200 цивільних загинуло від початку вторгнення, одна дитина померла в полоні — ООН

Від початку повномасштабної війни росії проти України загинули 10 233 цивільних, ще 19 289 отримали поранення. Понад 100 мирних українців загинули в російському полоні, з низ одна дитина. Кількість біженців з України сягає 6,3 млн в усьому світі, 80% із них хочуть повернутися до України.

Про це на засіданні Ради безпеки ООН 10 січня заявила заступниця генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй (ООН) Розмарі Ді Карло.

▶ ️"Лише 29 грудня 58 цивільних осіб було вбито і 158 поранено в результаті ударів російських безпілотників і ракет по всій країні. Це найбільша кількість жертв серед цивільного населення за один день за весь 2023 рік", — сказала Ді Карло.

Торік в ООН провели понад 100 засідань у різних форматах, щоб обговорити наслідки російсько-української війни.

"Ми почули численні свідчення про жахіття, яких зазнає українське цивільне населення. Ми послідовно висловлювали чіткі застереження, але відбувається подальша ескалація та розповсюдження конфлікту за межі України та далі. І ось ми стоїмо на порозі третього року найсерйознішого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни, якому не видно кінця", — зауважила заступниця генсека ООН.

Представник СШ Роберт Вуд надав інформацію, що на окупованій росією території України ООН задокументувала смерть понад 100 українських цивільних осіб після того, як вони потрапили в російський полон. Серед них одна дитина.

Представниця ООН також додала, що з початку російського вторгнення майже дві третини українських дітей були змушені покинути свої домівки, деякі з них — без дорослих. За оцінками, 1,5 млн дітей перебувають під загрозою посттравматичного стресу та інших психічних розладів.

За актуальними даними ООН, кількість біженців з України у світі нині сягає 6,3 млн, з яких 5,9 мільйона перебувають у Європі. Опитування Управління Верховного комісара ООН у справах біженців показують, що майже 80% біженців сподіваються повернутися в Україну.

▶ ️"Однак питання безпеки та доступу до базових послуг, житла і засобів до існування залишаються першочерговими", — сказала Розмарі Ді Карло.

У грудні 2023 року ООН підтверджувала загибель понад 10 тисяч цивільних. До того, 31 жовтня, на засіданні Ради безпеки ООН оголосили, що від початку повномасштабної війни росії проти України було вбито понад 9900 мирних українців. Це еквівалентно майже 16 цивільним людям, які гинуть щодня.

Джерело: suspilne.media

Новости портала «Весь Харьков»