Назад
Українською English
Лента Разделы

Для того щоб дати воду в Крим, спершу можуть приватизувати Північно-Кримський та Каховський канали, - Крим.Реалії

18.05.2020 06:43 1168

Для того щоб дати воду в Крим, спершу можуть приватизувати Північно-Кримський та Каховський канали, - Крим.Реалії

Наміри команди президента Зеленського передати у приватну власність розташовані в межах Херсонської області Північно-Кримський та Каховський магістральний канали можуть свідчити про підготовку до відновлення постачання воду до окупованого Криму. Для цього обидві зрошувальні системи планують об'єднати й віддати у розпорядження ПАТ "Води Таврії"

Про це йдеться в останньому випуску програми Крим.Реалії від Радіо Свобода, яка вийшла 16 травня 2020 року.

Попри те, що у Фонді державного майна журналістам підтвердили, що Північно-Кримський та Каховський магістральний канали, як важливі для держави стратегічні об'єкти, "приватизації не підлягають", наразі відповідного чинного переліку об'єктів, який був би затверджений Верховною Радою, немає.

Останній законопроєкт з таким переліком, який подавав уряд Олексія Гончарука, було відкликано. Й обох каналів там теж не було згадано.

"У проєкті закону України "Про перелік об'єктів права державної власності", що не підлягають приватизації, зареєстрованому у Верховній Раді України 3 лютого 2020 року за №2831 Північно-Кримський канал та Каховський магістральний канал також відсутні. Цей проект закону відкликано 4 березня 2020 року", - зазначається у матеріалі.

Інших подібних проєктів законів, де канали на Херсонщині були б вказані як заборонені до приватизації, до Фонду держмайна не надходило.

Цього місяця Держагентство водних ресурсів звернулось до Мінекономіки з проханням включили два канали до законопроєктів з переліком об'єктів, які є надважливими для економіки та безпеки держави.

Що ж до намірів Зе-команди піти на приватизацію цих каналів, то таку інформацію в етері програми підтвердив колишній народний депутат, херсонський підприємець Сергій Хлань.

"Оржель (міністр енергетики України у 2019 - 2020 роках Олексій Оржель - ред.) безпосередньо вів це за вказівкою Офісу президента", - заявив він.

Ідея з об'єднанням каналів, за словами Хланя, не є новою, одначе "до цієї ідеї додалася подача води в Крим, тому що то було необхідно нинішньому президенту Зеленському для своїх задобрювань або ігор, які зараз там відбуваються у Зеленського з Путіним".

Своєю чергою тодішній прем'єр Гончарук, як безпосередній керівник Оржеля, каже, що його уряд питанням відновлення водопостачання загарбаного росіянами Криму не займався.

Нагадаємо, про катастрофічний стан справ із прісною водою в Криму вже прилюдно заявляє окупаційна адміністрація півострова й міста Севатополя, яке через посуху вже цієї осені може лишитися без води.

Источник: espreso.tv

Новости портала «Весь Харьков»