Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Здоров'я

У Харкові розробили спеціальний сайт для боротьби з коронавірусом

11.04.2020 09:00 1215

У Харкові розробили спеціальний сайт для боротьби з коронавірусом

Харківські розробники створили платформу «Yak.today», куди запрошують усіх бажаючих.

Завдання платформи — допомогти медичній системі впоратись з навантаженням під час пандемії. На цій платформі медики можуть повідомити про свої потреби, а майстри — розмістити свої розробки та інструкції до них, повідомляє Харківська міськрада.

У проекті запрошують взяти участь людей, які можуть робити щось руками (наприклад, захисний щиток або паперові іграшки для дітей, які можна доставити в лікарню); тих, хто має ЧПУ-обладнання, 3D-принтер, швейну машинку або інше нескладне устаткування; власників підприємств, які готові переорієнтувати свої потужності на нові потреби (масово виготовляти щитки, захисні костюми тощо).

Уся база платформи — безкоштовна. За словами розробників, над сайтом працюють не тільки харківські спеціалісти, а й інженери з Києва та Івано-Франківська. На платформі можна подати власну інструкцію — її спочатку перевіряє команда спеціалістів та за потреби допрацьовує. Деякі рішення вже перевірені у лікарнях, інші — розробляються на запит медиків. Зокрема, на сайті вже є інструкції до виготовлення щитків на виробництві, 3D-принтері та у домашніх умовах.

Медики або волонтери можуть подати на сайті запит, якщо медичній команді не вистачає речей, які не потребують спеціальної сертифікації та високотехнологічного виробництва. Як повідомляють розробники, найпоширеніший запит на сьогодні — це засоби індивідуального захисту. Партнерська група волонтерів уже розмістила на сайті інструкцію, виготовила та розвезла у лікарні Харкова понад 450 захисних щитків і планує виготовити загалом не менш як півтори тисячі.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»