Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

У НБУ пояснили, яка страховка є обов'язковою

18.09.2020 09:12 962

У НБУ пояснили, яка страховка є обовязковою

Коли працівник банку каже, що страховка є обов‘язковою під час оформлення кредиту чи переказі коштів, важливо не проковтнути наживку. Бо вас можуть піймати на гачок. І ви придбаєте ще й додаткову послугу, яка вам насправді не потрібна.

Річ у тім, що працівник банку може запевнити клієнта, що, наприклад, страховка від нещасного випадку є обов’язковою під час переказу коштів, а страхування життя – під час видачі споживчого кредиту. Але це зовсім не так.

Насправді межа тонка. У деяких випадках страховка справді є обов’язковою.

Якщо ви берете кредит на житло, вам потрібно буде застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки. Це вимога статті 7 Закону України «Про страхування» та статті 8 Закону України «Про іпотеку». Водночас обов’язок банку – дати клієнту можливість обрати страховика на власний розсуд з переліку акредитованих компаній. Це вимога статті 20 Закону України «Про споживче кредитування».

Якщо ви берете кредит на авто, також є декілька нюансів. Перший – кожен водій повинен мати поліс страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів (простіше кажучи, «автоцивілку»). Законодавство не вимагає від банку оформлювати такий поліс під час видачі кредиту, але банки зазвичай включають його оформлення до пакета послуг. Другий – банк може запропонувати клієнту застрахувати предмет застави, тобто авто. Така страховка називається КАСКО. Вона не є обов’язковою, але може бути корисною як для клієнта, так і для банку. Адже зменшить ризики у випадку пошкодження авто, яке знаходиться в заставі.

Якщо банк стверджує, що не може видати споживчий кредит без страхування життя, – це порушення. Якщо банк стверджує, що не може обміняти валюту чи переказати кошти без страховки від нещасних випадків, – це порушення. Якщо клієнту продають втридорога страховку «своєї» страхової – це порушення.

Більше – за посиланням https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbank.gov.ua%2Fua%2Fnews%2Fall%2Fpitannya-dnya-bank-prodaye-obovyazkovu-strahovku-pid-chas-oformlennya-kreditu-chi-vidkritti-rahunka-chi-zakonno%3Ffbclid%3DIwAR2prLgQ0h2JPr_px0DzRK4x_-IqnIkIdRM7UO2QXfWBeWanW6dXVg5G6s0&h=AT1IOiTD21KgqASt0Gx3jK8lVZcTlrR-HdnyOHJELkgbV3XjezwrIGlWOENWvSxmm7XpXXOMwgTzzut9pT3rzYbJ7q_5oXmiMf2_9D7CNuVb1qeMvDLoKzAtU7YcHWeJlwvb&__tn__=R]-R&c[0]=AT3LmS6V2LBstD4XdlcbmDsDXQIvpj5JtORxvi2lVFmT5HzxyOiLiZgs8QLIiCi0Fx7Nw5haICe1XY4JyUZLO3xbCNm1MYqOM4dAIsWrd77XW_jq8QlxYPTMB0CGyKfiA2ov1eK1vUGjYbSqF2sc1DJmgWIrj_RJ3kQUoqrs-_s-LAOKFVlxNAK3LImY5fI

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»