Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

Palantir розробить систему ШІ для армії США за $178 млн

13.03.2024 08:18 394

Palantir розробить систему ШІ для армії США за $178 млн

Американська компанія Palantir виграла контракт з армією США вартістю $178,4 млн на створення системи штучного інтелекту для розвідки та наведення в бойових умовах.

Згідно із заявою Palantir, вона розмістить свої системи всередині великої вантажівки, що стала першим армійським транспортним засобом із ШІ на борту. Йдеться про наземну станцію TITAN (Tactical Intelligence Targeting Access Node).

TITAN призначена для збору даних від космічних, авіаційних і наземних датчиків та використання ШІ для обробки цієї інформації. Мета – підвищити ефективність управління місіями та ведення високоточного вогню на великих дистанціях.

Як зазначили в Palantir, рішення TITAN орієнтоване на максимальну зручність для солдатів, з урахуванням їхніх відгуків на всіх етапах розробки.

Проєкт об’єднує традиційних підрядників Пентагону, таких як Northrop Grumman і L3Harris, а також нові компанії на кшталт Anduril Industries і Palantir.

Голова Palantir Алекс Карп (Alex Karp) назвав TITAN логічним продовженням суперечливого проєкту Maven з використання машинного навчання для аналізу даних з безпілотників. На його думку, це крок Пентагону до застосування передових технологій у бойових діях.

Раніше видання AFCEA International повідомляло, що TITAN стане першою армійською розвідувальною станцією на базі ШІ та машинного навчання.

Зв’язки Palantir із військовими викликають занепокоєння у Великій Британії, де компанія працює над проєктом єдиної медичної платформи даних.

Palantir – американський розробник програмних платформ для аналізу та інтеграції великих даних із різних джерел. Компанія надає свої рішення як державним структурам, так і великим комерційним організаціям і фінансовим інститутам.

Ключовими продуктами Palantir є дві платформи: Palantir Gotham, орієнтована на сферу держзамовлення, і Palantir Metropolis для корпоративного сектора. Вони дають змогу опрацьовувати й аналізувати різнорідні масиви даних з метою підвищення ефективності ухвалення рішень.

У минулому діяльність компанії неодноразово викликала критику та звинувачення у співпраці зі спецслужбами, монополізмі ринку і непрозорій корпоративній структурі із закритою системою управління.

Palantir відома своєю участю в розробці спірних проєктів для військових та урядових замовників, включно з використанням штучного інтелекту і машинного навчання в інтересах національної безпеки.

Джерело: sundries.ua

Новости портала «Весь Харьков»