Назад
Українською English
Лента Разделы
Раздел: Бізнес

Беззаперечні тренди карткового ринку у 2020 році – розрахунки в Інтернеті та безконтактні платежі - НБУ

04.11.2020 09:01 938

Беззаперечні тренди карткового ринку у 2020 році – розрахунки в Інтернеті та безконтактні платежі - НБУ

Пандемія та карантинні обмеження пришвидшили зміни в платіжних звичках громадян у бік безготівкових розрахунків, зокрема в Інтернеті. Українці активніше переходять на безготівкові платежі та частіше користуються послугами електронної комерції. Водночас зберігається тренд зростання популярності безконтактних платіжних інструментів та розрахунків з ними.

● Частка безготівкових операцій продовжує зростати.

Їхня частка переважає у загальній сумі операцій із платіжними картками. Так, сума безготівкових операцій становила 1550,1 млрд грн або 55,2% від суми усіх операцій із картками. Торік за підсумками дев’яти місяців 2019 року цей показник становив 49,7%.

За кількістю безготівкових операцій показник ще вищий – 86 зі 100 операцій з платіжними картками здійснювалися безготівково впродовж дев’яти місяців цього року.

● Понад половину розрахунків у терміналах – безконтактні.

Майже 40% платіжних карток (14,9 млн шт.), із застосуванням яких були здійснені видаткові операції у вересні 2020 року, – безконтактні та токенізовані картки.

Така висока популярність безконтактних платіжних інструментів привела до суттєвого зростання безготівкових операцій із використанням безконтактних та токенізованих карток (за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв). Понад половини від загальної кількості та суми безготівкових операцій у торговельних мережах (54% за обома показниками) за дев’ять місяців 2020 року відбувалося безконтактно, тоді як рік тому – лише третина.

● Платіжна інфраструктура стабільно розширюється.

З початку 2020 року кількість торговельних POS-терміналів також зросла – на 7,9% (до 360,4 тис. од.). Водночас понад 85% від усіх торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату.

Кількість платіжних терміналів у торговельній мережі (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України на 01 жовтня 2020 року становила 9,0 тис. штук (станом на початок року – 8,4 тис. штук).

● Більше – у прес-релізі НБУ:

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»